Cum actioneaza „baietii destepti” din enegie? Vezi raportul Curtii de Conturi

 

Statul român are de recuperat de la companiile CEZ, EON si ENEL 2 miliarde de euro. Banii reprezinta penalitati pentru ca cele trei companii nu si-au respectat angajamentele asumate în contractele de privatizare a cinci filiale Electrica. Un raport al Curtii de Conturi arata ca cele trei companii au cumparat filialele Electrica, promitând ca vor investi sute de milioane de euro în retehnologizare. În schimb, ancheta Curtii de Conturi a dezvaluit ca de fapt CEZ, EON si ENEL au investit în modernizarea filialelor Electrica, dar nu din fondurile proprii, ci din banii produsi de filialele pe care le-au cumparat. Cel mai grav aspect constatat de Curtea de Conturi este ca pretul energiei electrice nu ar fi trebuit sa creasca daca cele trei companii îsi respectau promisiunile.

curentMinisterul Energiei anunta în vara acestui an ca Electrica are de recuperat de la E.ON, CEZ si ENEL 2 miliarde de euro pentru ca aceste companii nu si-au respectat obligatiile contractuale din procedurile de privatizare a cinci filiale ale Electrica. Gabriel Dumitrascu, seful Directiei de privatizare din Departamentul pentru Energie, condus de ministrul delegat Constantin Nita a explicat în iulie ca împotriva E.ON, CEZ si ENE au fost deschise proceduri arbitrare de recuperarea a banilor. Pe de alta parte, cele trei companii sustin ca, de fapt, „dauna” ar fi doar de jumatate miliard de euro, însa si pe aceasta o contesta spunând ca si-au respectat contractele de privatizare.

Contactat de gândul directorul general al Eletrica, Ioan Rosca a declarat de fapt miza litigiilor nu ar fi chiar de 2 miliarde de euro, dar nu a dorit sa precizeze cât e suma calculata de Electrica. ”2 miliarde e putin exagerat. Sumele calculate sunt susceptibile de accesorii. Noi avem un calcul al acestei sume. Având în vedere ca suntem în procese cu aceste companii nu pot sa va divulg sumele”, a declarat Ioan Rosca pentru gândul
Pentru a intra în posesia banilor statul, prin Electrica, a deschis mai multe actiuni la Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris. ”Este vorba de o serie de iregularitati pe care le consideram noi ca s-au facut la aceste contracte privind mai multe clauze. Desigur partenerii nostrii (EON, CEZ, ENEL n.red.) nu au fost de acord cu aceste constatari. Din aceste considerente suntem acum la Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris. Se judeca aceste cauze”, a declarat Ioan Rosca pentru gândul

Directorul Electrica a confirmat pentru gândul ca unul dintre motivele pentru care acum compania de stat se judeca la Paris cu cele trei companii este faptul ca acestea nu au respectat contractele privatizare prin care se angajau sa investeasca în retehnologizarea retelelor de distributie.

Directorul Electrica a mai mentionat ca în afara de procesele de la Paris statul nu mai are nici o pârghie pentru a determina cele trei companii sa plateasca ”penalizarile” prevazute de contractele de privatizare. Ioan Rosca a precizat ca statul prin Electrica este acum actionar minoritar în filialele privatizate si ca poate doar sa solicite informatii de la actionarii majoritari.

Citeste mai departe pe gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie