Conditii drastice pentru persoanele fizice care vor sa cumpere sau sa vanda terenuri agricole
Guvernul vrea sa impuna conditii draconice persoanelor fizice care vor sa vânda terenuri agricole. Într-un proiect de Ordonanta de Urgenta este prevazut dreptul de preemptiune al statului, dar si al tuturor persoanelor fizice cu vârsta de pâna la 40 de ani care fac agricultura în localitatea în care se afla vânzatorul, precum si obligatia cumparatorului de a dovedi, spre exemplu, ca a desfasurat activitati agricole pentru o perioada de cel putin cinci ani.
Contactat de cotidianul PUTEREA, consilierul prezidential Adrian Radulescu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, este de parere ca masura nu este constitutionala.
“Eu cred ca e neconstitutional, pentru ca îngradeste dreptul la libera circulatie a terenurilor. Poti sa pui niste conditii, dar nu de tipul «sa fie din localitate», ci sa fie din UE”, a declarat Adrian Radulescu.
În plus, autoritatile vor sa desfiinteze Agentia Domeniilor Statului (ADS) si sa înfiinteze Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, care trece în subordinea Guvernului si în coordonarea prim-ministrului, noteaza Hotnews. Noua Autoritate se înfiinteaza prin preluarea activitatii, a personalului si a patrimoniului ADS si va fi condusa de un director general si un Consiliu de Administratie numit de premier.
Despre desfiintarea ADS, consilierul prezidential a spus doar ca “se fac niste lucruri care nu sunt în regula”. Radulescu a mentionat totodata ca, pe vremea când era secretar de stat la Ministerul Agriculturii, nu s-a vorbit despre acest subiect.
Totusi, în 2009, angajatii ADS au iesit în strada, protestând din cauza faptului ca agentia urma sa fie desfiintata, în urma planului de descentralizare al Guvernului.
Ce motiveaza Ministerul Agriculturii
În ceea ce privesc motivatiile invocate de Ministerul Agriculturii pentru promovarea Ordonantei de Urgenta legata de vânzarea terenurilor, acestea ar fi: evitarea accentuarii farâmitarii proprietatilor agricole, dar si dezechilibrele care ar putea sa apara în piata funciara (respectiv aparitia actiunilor speculative cu privire la tranzactionarea terenurilor agricole), având în vedere data de 1 ianuarie 2014 când cetatenii straini vor putea cumpara terenuri agricole în România.
Cei care ar putea intra sub incidenta acestei ordonante sunt persoanele fizice, cetateni români, cetatenii unui stat membru al UE sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE), precum si apatrizii cu domiciliul în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la ASEE.
De mentionat ca terenurile agricole situate în intravilan nu intra sub incidenta acestei reglementari.
De asemenea, terenurile agricole situate în extravilan pe o raza de 10 km de la granita României vor putea fi înstrainate prin vânzare-cumparare doar cu avizul Ministerului Apararii Nationale. Iar terenurile agricole situate în extravilan, pe care s-au stabilit zone cu patrimoniu arheologic reperat sau zone cu potential arheologic evidentiat întâmplator, pot fi înstrainate prin vânzare doar cu avizul Ministerului Culturii.
Cumparatorii trebuie sa fie obligatoriu agricultori
Pentru a putea cumpara teren agricol situat în extravilan, o persoana trebuie sa faca dovada ca are cunostinte de baza în domeniul agricol, potrivit normelor metodologice prezentate în Ordonanta de Urgenta, dar si sa motiveze ca a desfasurat activitati agricole pentru o perioada de cel putin cinci ani sau ca a desfasurat activitati agricole pe terenurile situate în extravilan detinute la data intrarii în vigoare a legii.
Drept de preemptiune vor avea coproprietarii persoane fizice, arendasii, vecinii persoane fizice, persoanele fizice cu vârsta de pâna la 40 de ani care desfasoara activitati agricole pe raza administrativ-teritoriala a localitatii unde este situat terenul respectiv, precum si statul român, la pret si în conditii egale.
Vânzatorul va fi obligat sa înregistreze la primaria unde se afla terenul o cerere prin care solicita notificarea preemptorilor, precum si afisarea ofertei de vânzare a terenului agricol situat în extravilan.
Arendasii care doresc sa cumpere teren agricol situat în extravilan trebuie sa detina calitatea de arendas pentru terenul respectiv, stabilita printr-un contract de arenda valabil încheiat.
“Terenurile agricole dobândite prin vânzare-cumparare, în conditiile prezentei ordonante de urgenta, trebuie sa fie utilizate potrivit categoriei de folosinta înscrise în sistemul integrat de cadastru si publicitate imobiliara”, se arata în proiectul de act normativ.
Potrivit acestuia, constituie contraventie vânzarea sau cumpararea terenurilor agricole situate în extravilan pe care s-au stabilit zone cu patrimoniu arheologic reperat sau zone cu potential arheologic evidentiat întâmplator, fara avizul Ministerului Culturii. Tot contraventie constituie si distrugerea infrastructurii de îmbunatatiri funciare amplasate pe un teren agricol situat în extravilan dobândit prin vânzare-cumparare.
“Înstrainarea prin vânzare-cumparare a terenurilor agricole situate în extravilan fara respectarea dreptului de preemptiune este interzisa, nerespectarea interdictiei atragând sanctiunea nulitatii absolute”, arata documentul. Alina Oprea, puterea.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!