Salariul minim nu acopera cosul lunar de produse prevazut în Ordonanta nr. 217/2000

 

Pentru a achizitiona produsele din cosul lunar necesare unui trai la limita decentei, salariul minim de 850 de lei nu va fi suficient. Venitul ar trebui sa creasca de pe-acum la cel putin 970 de lei.

oameni la cumparaturi, nivel de traiSalariul minim pe economie ar trebui sa se calculeze, cel putin teoretic, pe baza unui cos lunar de produse prevazut în Ordonanta nr. 217/2000, prin care se stabilesc cantitatile de alimente, marfuri nealimentare si servicii considerate vitale pentru traiul decent al românilor.

Practic, însa, salariul minim a devenit doar un indicator supus negocierilor politice, astfel ca, spre exemplu, acesta abia a ajuns la 800 de lei lunar în aceasta vara (de la 750 de lei în 2012), desi preturile au crescut simtitor, mai ales la produsele de stricta necesitate.

Pâna nu demult, au existat negocieri tripartite pe tema salariului minim, în cadrul carora patronatele afirmau ca angajatorii nu pot sa dea prea multi bani în plus, iar sindicatele cereau mai mult. Acum, în locul acestor negocieri a iesit Guvernul cu o decizie proprie si astfel salariul minim va fi de 850 de lei de la 1 ianuarie si de 900 de lei de la 1 iulie 2014.

Din pacate, nimeni nu „coboara“ în piata pentru a vedea cât trebuie, de fapt, sa fie salariul minim pentru a umple acel cos minim prevazut în Ordonanta adoptata în toamna anului 2000.

„Adevarul“ a luat însa în serios prevederile legislative si a calculat cât costa, concret, cantitatile de alimente, marfuri nealimentare si servicii din normativul citat mai sus. Concluzia: pentru a umple cosul strictului necesar este nevoie de 972 de lei si, prin urmare, salariul minim pe economie de acum (800 de lei lunar) nu mai ajunge pentru asigurarea hranei, articolelor de igiena si serviciilor de imediata necesitate.

Din ce e compus cosul minim

Potrivit Ordonantei 217/2000, cosul minim de consum lunar (necesarul pentru o persoana) cuprinde cheltuielile cu: 3,08 kg de faina, 5,8 kg de malai, 28,9 kg de pâine, 0,5 kg de produse de franzelarie si panificatie, 0,7 kg de paste fainoase, 1,4 kg de orez, 2,1 kg de fasole boabe, 3,5 kg de cartofi, 1,6 kg de morcovi, patrunjel si pastârnac, 2,5 kg de ceapa, 3,8 kg de muraturi, 800 g de bulion, 1 kg de conserve de legume, 3,5 kg de fructe (în principal mere), 0,5 kg de citrice, 0,7 kg de conserve din fructe, 1 kg de carne de bovina, 2,5 kg de carne de porc, 2,8 kg de carne de pasare, 0,4 kg de carne de oaie, 2,5 kg de preparate din carne (mezeluri), 0,8 kg de peste proaspat si congelat, 6,1 litri de lapte proaspat, 0,7 litri de lapte batut, 1,1 kg de telemea de vaca, 0,7 kg de telemea de oaie, 0,9 kg de brânza proaspata si smântâna, 13 oua, 2,8 litri de ulei comestibil, 0,7 kg de untura, 0,5 kg de margarina, 0,8 kg de zahar, 0,1 kg de dulciuri (în principal ciocolata si bomboane) si 4,8 litri de bauturi nealcoolice.

Bauturile alcoolice (bere, vin si spirtoase) însumeaza, împreuna, putin peste doi litri. Tot aici se mai adauga si unele articole de igiena, detergenti si un minimum de consum energetic (combustibili, gaze si curent).

Ei bine, pentru a cumpara toate aceste produse, din magazine obisnuite si chiar vânând unele promotii, bugetul necesar este de 972 de lei (în 2010, acest buget trebuia sa fie de 756 de lei, iar în 2012 ajunsese la 830 de lei, potrivit calculelor „Adevarul“ din anii respectivi).

Un milion de români, la limita saraciei

Statisticile oficiale arata ca din 4,5 milioane de salariati care muncesc cu norma întreaga cel putin 975.000 de persoane au venituri sub pragul de 1.000 de lei, cât este necesarul calculat de noi. Daca mai adaugam aici pensionarii cu pensia sub aceasta limita si somerii, numarul persoanelor carora venitul le este insuficient pentru o viata decenta trece lejer peste pragul de un milion.  Dan Straut, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie