Romanii de peste hotare trimit tot mai putini bani acasa
Sumele transferate în tara de românii de peste hotare s-au ridicat în primele noua luni ale anului la mai putin de 2,6 miliarde de euro, atingând nivelul minim al ultimilor noua ani.
Criza care persista în tarile cu largi comunitati de români si somajul ajuns la cote alarmante în aceste state îsi fac în continuare simtite efectele negative si la noi în tara. Sumele trimise în România de cei care muncesc peste hotare au atins în primele noua luni din 2013 nivelul minim al ultimilor noua ani, cifrele fiind chiar mai slabe decât în perioada 2009-2011, când valoarea remiterilor s-a prabusit.
Transferurile curente din strainatate catre România, cu exceptia celor ale administratiei publice – majoritatea efectuate de românii care muncesc peste hotare – au ajuns în primele trei trimestre ale acestui an la 2,58 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a României.
Valoarea este cu 8% mai mica decât cea înregistrata în intervalul ianuarie-septembrie 2012, respectiv 222 de milioane de euro, si la aproape jumatate comparativ cu aceeasi perioada din 2008, an în care remiterile au înregistrat un maxim-record.
Chiar si cu aceste scaderi, românii se regasesc pe locul al treilea în topul mondial al beneficiarilor de bani trimisi acasa din strainatate, dupa Ucraina si Tadjikistan, potrivit unui raport recent al Bancii Mondiale.
Acestea sunt însa sume care au intrat în tara prin canale care pot fi monitorizate, transferuri bancare sau prin intermediul companiilor specializate, volumele reale fiind mai mari, având în vedere ca cei mai multi sunt adusi în tara „cu sacosa“. De asemenea, nimeni nu stie câti bani strânsi au românii care lucreaza în strainatate. Conform unui studiu mai vechi al Fundatiei Soros România, românii care lucreaza în afara tarii ar fi strâns 100 de miliarde de euro din 2000 pâna în 2010.
Daca în anii de boom economic muncitorii români din strainatate reuseau din salariul primit sa mai puna ceva bani deoparte, acum, cu greu reusesc sa trimita familiilor ramase în tara sume pentru acoperirea cheltuielilor curente.
Românii au emigrat si în criza
Criza economica a afectat si România, astfel ca multi conationali au hotarât sa-si „petreaca“ criza în afara granitelor, unde, desi veniturile sunt mai mici comparativ cu perioada de boom, sunt în continuare peste cele medii din tara.
Potrivit unui sondaj al Fundatiei Friedrich-Ebert-Stiftung publicat în 2011, peste 40% din gospodariile intervievate sustineau ca o buna parte din venitul familiei vine de la rudele care lucreaza peste granita si ca acesti bani îi ajuta foarte mult. Un studiu recent al Bancii Mondiale arata ca cele mai mari cresteri ale numarului de migranti internationali între 2010 si 2012 au fost înregistrate de România (4,8%), urmata de Turcia (2,8%) si Ungaria (2,7%).
Analistii anticipeaza ca remiterile nu vor ajunge prea curând la nivelul din 2007-2008 pentru ca tarile de destinatie sunt înca în criza economica. Aproape doua milioane de români au plecat la munca în Italia si în Spania în ultimii ani, numarul acestora crescând de peste zece ori în ultimii 5 – 10 ani.
Numai ca tocmai aceste state au fost grav afectate de somaj în ultimii trei ani. La finele lunii septembrie a acestui an, rata somajului se ridica la 26,6% în Spania, una dintre cele mai mari din Europa, dupa Grecia, iar în Italia era de 12,5%. Cifrele sunt mult mai îngrijoratoare în rândul tinerilor. Adina Vlad, adevarul.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!