Limitarea la 100 de hectare de teren agricol detinut de o persoana fizica, scoasa din proiectul de lege privind dreptul de preemptiune la cumpararea terenurilor

 

Guvernul renunta la intentia de a limita la 100 de hectare suprafata de teren agricol pe care o poate detine o persoana fizica, cetatean român sau din alt stat UE, mentinând însa conditiile la cumparare privind cunostintele în domeniul agricol si perioada minima de activitate în acest sector.

terenuri fondul funciar„Pentru a putea cumpara teren agricol în România situat în extravilan, dobânditorul persoana fizica trebuie sa îndeplineasca una din urmatoarele conditii: a) sa faca dovada ca are cunostinte de baza în domeniul agricol, potrivit normelor metodologice la prezenta ordonanta de urgenta; b) sa faca dovada ca a desfasurat activitati agricole pentru o perioada de cel putin 5 ani, potrivit normelor metodologice la prezenta ordonanta de urgenta; c) sa faca dovada ca a desfasurat activitati agricole pe terenurile situate în extravilan detinute la data intrarii în vigoare a prezentei ordonante de urgenta, potrivit normelor metodologice”, potrivit prevederilor unui proiect de ordonanta de urgenta, care se regaseau si într-un proiect de lege elaborat în luna septembrie.

În proiectul de lege era mentionat ca persoanele fizice nu vor putea detine mai mult de 100 de hectare de teren agricol extravilan.

De asemenea, sunt mentinute în proiectul de ordonanta referirile din proiectul de lege privind dreptul de preemptiune la cumpararea terenurilor.

Astfel, coproprietarii persoane fizice, vecinii persoane fizice, arendasii, persoanele fizice cu vârsta de pâna la 40 de ani care desfasara activitati agricole în localitatea unde se afla terenul, dar si statul, vor avea drept de preemptiune la cumparare.

Prin acest act normativ, Guvernul urmareste printre altele comasarea terenurilor agricole în vederea cresterii dimensiunii fermelor agricole si constituirea exploatatiilor viabile economic.

Piata funciara va fi liberalizata de la 1 ianuarie 2014, astfel ca va fi permisa cumpararea de terenuri agricole de catre cetatenii din UE.

Prevederile ordonantei se vor aplica persoanelor fizice, cetateni români, respectiv cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE), precum si apatrizilor cu domiciliul în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE).

Cetateanul unui stat tert si apatridul cu domiciliul într-un stat tert pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilan în conditiile reglementate prin tratate internationale, pe baza de reciprocitate, se mai spune în proiectul de ordonanta de urgenta. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie