De frica seismelor, romanii isi asgura casele. Numarul politelor obligatorii pentru locuinte, a crescut cu 25% in luna octombrie

 

Ingrijorati de valul de cutremure din ultima luna, romanii au dat buzna la companiile de asigurari. Doar in octombrie numarul politelor obligatorii pentru locuinte, a crescut cu 25%, adica cu peste o suta de mii.

Asigurare locuintaCele mai multe asigurari in caz de catastrofa s-au incheiat in Bucuresti si Galati, localitati cu risc seimic ridicat.

Asiguratorii sustin ca doar in luna octombrie s-au cumparat peste 100 de mii de polite obligatorii pentru locuinte.

„Aceasta crestere este de 25%, sunt in principal mai multi factori care determina aceasta crestere. Putem vorbi de cutremurele care au fost in ultima perioada, de inundatiile care au existat in ultima perioada. Eu sunt convins ca din punctul de vedere al asigurarilor obligatorii, trendul, sau ceea ce s-a intamplat in ultima perioada va continua”, a spus reprezentantul unei companii de asigurari.

Conform statisticilor, romanii se intereseaza si de politele facultative pentru locuinta. Teama de cutremur a adus o crestere si pe acest segment.

„Sunt incheiate 3.500.000 de asigurari facultative. Evident ca si acestea au avut o crestere. Un numar de cateva zeci de mii de polite au fost incheiate suplimentar fata de trendul normal”, a spus Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR.

Luna trecuta s-au cumparat 107.000 de asigurari obligatorii pentru case. Romanii care locuiesc in zonele cu risc seismic mare sunt si cei mai grabiti. Bucurestiul, care a fost devastat de cutremurul din ’77, este lider, urmat de Galati, o zona afectata de cutremure recente.

Totusi, in prezent, doar 530.000 de locuinte au o asigurare obligatorie, un numar foarte redus care acopera doar 6% din cele 8,4 milioane de case din Romania.

Stam mai bine la asigurarile facultative: peste 40% dintre case sunt protejate de asa ceva. Ceea ce inseamna ca in caz de cutremur devastator mai putin de jumatate dintre casele romanilor vor primi despagubiri.

Profesorul Gheorghe Marmureanu spune insa ca in viitorul apropiat nu avem de ce sa ne temem

„In momentul de fata nu se pune problema unui cutremur catastrofal, adica un cutremur de magnitudinea pe scara Richter mai mare de 7”, a spus Marmureanu.

Directorul stiintific al Institutului de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu, spune ca un eventual seism ar afecta sudul Moldovei si foarte putin Capitala. stirileprotv.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie