De ce stagneaza sau chiar scad finantarile bancare pentru IMM-uri?

 

Insolventele si rata mare a creditelor neperfor­mante au determinat bancile sa îsi schimbe tehnicile de acordare a creditelor pentru IMM-uri. Noi tipuri de rating si de clase de risc au aparut în domeniu

IMMDe ce scad sau în cel mai bun caz stagneaza finantarile bancare pentru întreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri)? „Realitatea cu care  se confrunta economia româneasca în prezent este reprezentata de gradul mare de îndatorare a companiilor (grad de îndatorare peste medie: companii care au ca obiect de activitate comertul, constructiile, industria auto)“, spune Roxana Cosmescu, director executiv, Polul Comercial Retea, BRD. „Si din cauza bancii, dar si la cererea noastra, s-a redus de trei ori pâna acum linia de credit pentru capital de lucru. Am scazut-o la 25% din valoarea pe care o avea cândva: de la 40 de milioane de lei la circa  14 milioane de lei“, spune Lucian Lazia, aratând ca scaderea lucrarilor si afacerilor a dus si la micsorarea cererii de finantare. Lazia detine Argos Cernavoda, firma cu o cifra de afaceri de 25 de milioane de euro anual.

Profil de IMM-ist apreciat de banca

„Sa fie stabil din punct de vedere financiar si managerial, sa dispuna de garantii eligibile, în functie de finantarea necesara solicitata. Sa aiba un plan de afaceri/de dezvoltare bine structurat“, spun reprezentantii Unicredit Tiriac Bank, atunci când li se cere un profil de IMM eligibil pentru finantare. Anca Balasu, sef departament management produse persoane juridice Volksbank, spune ca: „atât pentru un credit pe termen scurt, cât si pentru unul pe termen lung, clientul trebuie sa fie o firma sanatoasa din punct de vedere financiar, cu o evolutie pozitiva sau o mentinere a cifrei de afaceri, fara restante si cu o perioada de activitate de minimum doi ani. În plus, pentru a fi eligibila pentru un credit de 1 milion de lei pe termen scurt, firma în cauza ar trebui sa aiba o cifra de afaceri lunara de circa 6 mil. lei“. Pe scurt, bancile si-au modificat clasele de risc în care încadreaza clientii, încercând sa finanteze doar clientii cu rating foarte bun. Astfel, indicatorii financiari din bilanturile contabile ale fiecarei firme sunt raportate la benchmark, în functie de care este stabilit apoi ratingul clientului. Firme capitalizate puternic, vechi în piata pe care activeaza, cu grad de îndatorare mic si care nu sunt dependente de un singur contract sau client au sanse bune sa obtina un  credit pe masura.

Citeste articolul integra pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie