Valoarea de piata a Romgaz a crescut cu 15% dupa prima zi de tranzactii la BVB, ajungand la aproape 3 miliarde de euro

 

Valoarea de piata a Romgaz (SNG) a crescut cu 15% dupa prima zi de tranzactii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), pâna la 13,3 miliarde de lei (2,985 miliarde de euro). Cotatiile SNG au scazut pe tot parcursul zilei, la 34,5 lei / actiune, de la un maxim de  35,95 lei / actiune.

romgazCu aproape 3 miliarde de euro capitalizare, Romgaz (SNG) este  a doua cea mai mare companie de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), dupa OMV Petrom

La maximul zilei, înregistrat la câteva minute de la deschidere, capitalizarea (valoarea de piata) a Romgaz (SNG) era de peste 13,85 miliarde de lei (3,1 miliarde de euro). Capitalizarea este produsul dintre numarul de actiuni si pretul de piata.

Ulterior, piata a încercat sa se stabilizeze la 35 de lei / actiune SNG, dar presiunea pe vânzare exercitata de micii investitori a dus cotatia pâna sub 34,5 de lei / titlu.

În prima zi de prezenta la bursa, s-au facut tranzactii de peste 93 de milioane de lei (peste 20 de milioane de euro) cu actiunile Romgaz (SNG), adica dublu fata de lichiditatea tuturor actiunilor tranzactionarte într-o zi întreaga la Bursa.

Brokerii obisnuiesc sa numeasca „o zi buna” la bursa pe cea în care valoarea tranzactiilor depasesete echivalentul a 10 milioane de euro. Marti, numai SNG a facut de doua ori pe atât.

Pretul SNG a înregistrat si el o crestere de peste 14% fata de cel din oferta publica, de 30 de lei / actiune.

Majoritatea analistilor au prevazut cresterea pretului actiunii SNG pâna la 35 de lei / titlu si chiar ceva mai mult, dar nu neaparat într-o singura zi. La 35,5 de lei / actiune a fost evaluata actiunea si de analistii consultati de ECONOMICA.NET.

Volatilitatea cotatiilor în prima zi a fost accentuata si de tentatia micilor investitori de a marca profitul în urma ofertei publice de vânzare încheiate în 31 octombrie. Cei ce au subscris pe transa de retail, au primit actiuni la preturi de 28,5, sau 29,1 lei / actiune în functie de data de subscriere, pentru oridine mai mici de 10.000 de actiuni.

Pe de alta parte, foarte multi invetitori si-au dorit sa cumpere din piata ceea ce nu li s-a alocat în oferta. Acestia au creat presiunea pe cumparare.

Oferta a fost suprasubscrisa de aproape 18 ori pe transa investitorilort mici si de aproape 7 ori pe cea a investitorilor mari. Investitori mici, au primit 7 din actiunile subscrise pentru care blocasera bani.

Investitorii au plasat în total ordine echivalând cu circa 2,8 miliarde euro. Peste 200 de investitori institutionali au realizat subscrieri de peste 1,7 miliarde de euro, iar peste 11.900 investitori de retail au subscris peste 1,1 miliarde euro.

Actiunile SNG vor continua sa fie atractive, mai ales datorita liberalizarii preturilor la care va vinde gazele naturale produse si respectiv a dividendelor mari care sunt asteptate din profiturile respective.

Totodata, Romgaz are de facut investitii costisitoare, ceea ce ar putea reduce din profitul distribuibil prin dividende. Adrian N. Ionescu, economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie