Tarifele reglementate pentru clientii noncasnici vor fi eliminate incepand cu 1 ianuarie 2014

 

Tarifele reglementate pentru clientii noncasnici vor fi eliminate începând cu 1 ianuarie 2014, conform unui calendar de liberalizare agreat de autoritati cu Comisia Europeana. Asta va duce la majorarea facturilor, de care nici consumatorii casnici nu vor scapa.

energie electricaDeschiderea pietei pentru consumatorii noncasnici a început la 1 septembrie 2012, iar în prezent, 85% din electricitatea consumata de acestia este platita la un pret concurential (Componenta de Piata Concurentiala – CPC), mai mare decât cel reglementat de Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pe baza costurilor de achizitie ale furnizorilor.

Majorarea procentului la 100% va duce la marirea facturilor, dat fiind ca statul a fost preocupat sa tina preturile mai jos.

În acest moment, consumatorii au doua optiuni: sa ramâna la furnizorul actual (care, în functie de regiune, este Electrica, CEZ, E.ON sau Enel), dar sa îsi negocieze pretul de achizitie cu acesta, pentru ca statul nu îl va mai obliga la un anumit pret de vânzare, ori, daca sunt nemultumiti, clientii pot alege un alt furnizor din cei 35 de pe piata, cu care, la fel, trebuie sa negocieze pretul.

Pe de alta parte, ANRE va continua sa avizeze pretul pentru o parte dintre consumatorii noncasnici.

„Potrivit prevederilor legale, clientii noncasnici cu un numar mediu de salariati mai mic de 50 si o cifra de afaceri anuala sau o valoare totala a activelor din bilantul contabil, conform raportarilor fiscale anuale, care nu depaseste 10 milioane de euro, precum si clientii casnici, au dreptul sa beneficieze de serviciu universal (SU)”, a anuntat, într-un comunicat, Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Aceasta înseamna ca actualii furnizori de energie electrica, Enel, CEZ, E.ON si Electrica, în calitate de furnizori de ultima instanta, sunt obligati sa se livreze în continuare energie acestor mici consumatori care nu au ales sa îsi schimbe furnizorul.

Pretul de vânzare va fi avizat de ANRE: „Energia electrica consumata de clientii noncasnici care nu si-au exercitat dreptul de eligibilitate, va fi facturata 1. la un pret denumit „CPC”, avizat de ANRE, în cazul clientilor care, în baza documentelor pe care le-au transmis furnizorului de ultima instanta (FUI), au dreptul la Serviciul Universal (SU); 2. la un pret mai mare decât pretul „CPC” în cazul celoralti clienti”, se arata în comunicat.

Clientii finali noncasnici care nu au raspuns solicitarii FUI, dar care îndeplinesc conditiile si doresc sa beneficieze de SU, trebuie sa transmita – de urgenta – furnizorului de ultima instanta cu care au încheiate contracte de furnizare, documentele care atesta încadrarea în aceasta categorie, a avertizat ANRE.

„Clientii care nu au dreptul la SU – pentru a evita facturarea la preturile practicate de FUI pentru aceasta categorie de clienti – trebuie sa încheie contracte de furnizare energie electrica pe piata concurentiala, la preturi negociate, pâna la sfârsitul anului curent”, mai arata ANRE.

Lista furnizorilor cu activitate pe piata concurentiala cu amanuntul se gaseste afisata la pagina de internet www.anre.ro si poate fi consultata la domeniul Energie electrica, sectiunea Operatori/Rapoarte, rubrica „Furnizare catre consumatori”. În prezent, în aceasta lista se regasesc 35 de firme.

Urmeaza scumpiri si pentru populatie

Pentru consumatorii casnici, deschiderea pietei a început la 1 iulie în acest an, cu un procent de 10% din energia consumata, care este achitata la un pret mai mare decât cel reglementat. În facturi, aceasta energie cumparata de pe piata libera este trecuta ca CPC Energie Activa.

La 1 ianuarie 2014, procentul se va dubla, pâna la 20%, si va creste treptat astfel încât la 31 decembrie 2017, preturile sa nu mai fie deloc stabilite de stat pentru populatie.

Asta va duce la scumpiri, întrucât în prezent, componenta de piata concurentiala este cu 44% mai scumpa decât energia facturata la pret reglementat. Astfel, daca un KWh la pret reglementat costa 0,3567 lei (fara TVA), CPC este facturata la 0,5133 lei/KWh, fara TVA, pentru clientii E.ON Energie. Teodora Cimpoi, evz.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie