Sesizarea presedintelui referitoare la Legea referendumului, dezbatuta joi de Curtea Constitutionala
Curtea Constitutionala a României (CCR) dezbate joi sesizarea presedintelui privind neconstitutionalitatea modificarilor aduse Legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, prin care pragul de participare a fost redus la 30% din alegatorii înscrisi în liste.
În 23 octombrie, CCR a amânat discutiile din imposibilitate de constituire a completului de judecata.
Presedintele Traian Basescu a sesizat Curtea invocând faptul ca legea modificata ar permite posibilitatea adoptarii prin referendum a unor masuri lipsite de legitimitate populara si ar duce la nerespectarea dreptului poporului român de a exercita suveranitatea de stat pe calea directa a consultarii populare.
Seful statului afirma, în sesizare, ca pragul de participare la referendum de 30% din alegatorii înscrisi în liste contravine principiilor constitutionale, deoarece manifestarea democratica a suveranitatii poporului se asigura doar prin participarea majoritatii cetatenilor la o consultare populara, adica 50% plus unu.
Presedintele considera ca noua lege a referendumului contravine dispozitiilor Constitutiei potrivit carora drepturile si libertatile cetatenilor reprezinta valori supreme, suveranitatea nationala apartine poporului român, care o exercita inclusiv prin referendum, iar niciun grup si nicio persoana nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.
Presedintele sustine ca, prin notiunea de „majoritate”, se întelege numarul cel mai mare de cetateni dintr-o colectivitate, si anume 50% plus unu, si subliniaza ca legitimitatea unei decizii luate prin consultare populara este data de prezenta cât mai larga la vot.
„Pentru aceleasi ratiuni, în cadrul procedurii de consultare democratica a populatiei, se aplica acelasi principiu, însa majoritatea decidenta trebuie sa se raporteze la un anumit nivel de reprezentativitate sub aspectul participarii la vot pentru ca hotarârea finala sa se bucure de legitimitatea necesara, iar un prag de participare de 30% din numarul persoanelor înscrise în listele electorale permanente nu poate sa confere o asemenea legitimitate”, subliniaza Basescu.
Seful statului sustine ca la referendumul pentru revizuirea Legii fundamentale este necesar un cvorum de adoptare de 50% plus unu, tocmai pentru a sublinia forta juridica a Constitutiei, iar diminuarea pragului de participare la 30% va duce la o lipsa de legitimitate si va genera o situatie de instabilitate constitutionala.
Potrivit acestuia, posibilitatea modificarii Constitutiei sau a demiterii presedintelui României prin referendum cu cvorum de 30% „ar însemna o grava nesocotire a vointei cetatenilor prin al caror vot majoritar a fost adoptata Constitutia sau a fost ales presedintele României”.
Traian Basescu aminteste ca actuala Constitutie, adoptata în anul 1991, a fost revizuita în anul 2003 cu participarea la referendum a unei majoritati de 50% plus unu din numarul cetatenilor înscrisi în listele electorale permanente.
El mai reclama ca noua lege a referendumului face distinctii în ceea ce priveste demiterea presedintelui României ales din primul tur de scrutin, în al doilea tur de scrutin si presedintele interimar si afirma ca prevederile constitutionale se aplica similar în toate cele trei cazuri, anume prin majoritate de 50% plus unu. agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!