Memorandumul incheiat de Romania cu grupul Rompetrol va fi analizat miercuri de Curtea Constitutionala
Judecatorii au fost sesizati de presedintele Traian Basescu. Seful statului a primit pentru promulgare legea pentru aprobarea întelegerii dintre tara noastra si grupul petrolier si a trimis-o înapoi parlamentului. Senatul a respins însa cererea de reexaminare. Presedintia a decis, în consecinta sa ceara Curtii Constiutionale sa respinga actul normativ, pe motiv ca memorandumul Rometrol este o întelegere comerciala, care nu trebuie reglementata prin lege.
Vânzarea celor 26.6 la suta dintre actiunile Rompetrol catre KazMunaiGaz a fost convenita printr-un memorandum, adoptat ulterior de Guvern si trimis pentru aprobare în Parlament. Legislativul i-a dat unda verde, însa presedintele spune ca documentul ar încalca legea fundamentala, pentru ca nu pot fi scrise norme legislative pentru cazuri particulare.
„Legea supusa reexaminarii are un caracter individual, ea fiind conceputa nu pentru aplicarea ei la un numar nedeterminat de cazuri concrete, ci într-un singur caz prestabilit expres”, se arata în comunicatul trimis de Presedintie.
În aceste conditii, statul mai are de asteptat pâna sa încaseze cele 200 de milioane de dolari pe care firma din Kazahstan promitea sa le achite în schimbul actiunilor.
Memorandumul aprobat în luna mai va trebui sa se întoarca la Palatul Victoria, unde cabinetul sa-l re-adopte, sub forma unei hotarâri de guvern, adica o varianta care sa respecte Constitutia. Abia dupa ce documentul va trece din nou de parlament si va fi promulgat, statul român poate trage nadejde ca va încasa o treime din datoria istorica a Rompetrol. Ministerul finantelor asteapta banii înca de acum un deceniu.
„Am obtinut o suma mai mare decât pretul actiunilor la bursa, dar cel mai important lucru era sa luam o decizie sa deblocam un litigiu care exista din 2005, 2003, de zece de ani, sa ne asiguram ca se continua investitia în rafinaria de la Navodari”, a spus premierul.
Datoria Rompetrol dateaza din 2003, când statul a împrumutat rafinaria detinuta pe atunci de Dinu Patriciu cu peste 600 de milioane de dolari. Creanta a fost ulterior transformata în actiuni, ceea ce a transformat statul în proprietarul a aproape 45% din companie. Datoria s-a transferat în 2007, când Dinu Patriciu a vândut rafinaria catre KazmunaiGaz. Noii proprietari au platit pâna acum 71 de milioane dolari, bani care au intrat în conturile ministerului de finante în urma cu aprope trei ani.
Datoria Rompetrol catre stat
2003: 603 milioane dolari
2010: 532 milioane dolari
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!