Dosarul Hidroelectrica. Cine este Rares Criste, care a vrut sa ofere mita unor oficiali ai companiei?
Rares Criste, omul de afaceri clujean care a vrut sa ofere câte 1,4 milioane de euro unor oficiali ai Hidroelectrica SA, pentru a pune mâna pe un contract de furnizare a energiei electrice în valoare de 263 de milioane de euro, deruleaza afaceri banoase în domeniul gazelor naturale, fiind un intermediar între importatori si distribuitori.
Milionarul discret din Cluj, Rares Criste (41 de ani, casatorit), a iesit din anonimat în aceasta saptamâna, dupa ce procurorii DNA au reusit sa stopeze trucarea – prin corupere- a unei licitatii la Hidroelectrica, în favoarea firmei sale . Mergând pe urmele discretului milionar, EVZ a aflat ca a absolvit Universitatea Tehnica din Cluj, promotia 1993, si are un MBA în management pentru domeniul energiei, la Universitatea din Viena.
Afacerile lui Criste s-au derulat si în jurul lui Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul sef al Serviciului Secret al Ministerului de Interne. „Vulpea” s-a pensionat în anul 2006, în urma scandalului Omar Haysam, cu gradul de general cu patru stele.
„Are putini prieteni”
Oamenii de afaceri din Cluj îl descriu ca pe un personaj extrem de discret. „Pentru a nu bate la ochi si pentru a nu atrage atentia asupra lui, el nu îsi deconteaza nici biletele de avion. Locuieste mai mult la Bucuresti si are foarte putini prieteni”, spune un apropiat de-al acestuia.
În Cluj Napoca, Rares Criste detine firma Energon Power & Gas, prin care a facut oferta de a cumpara sapte milioane de megawati la pretul de 1,15 miliarde de lei. Din aceasta afacere, Criste ar fi ramas cu un profit net de peste 40 de milioane de euro. Firma are ca actionar unic o societate de tip offshore, înregistrata în Cipru -ECG Central European Gas Limited.
Fost asociat cu fiul „Vulpii”
În ultimii ani, Rares Criste a avut grija sa îsi ascunda toate urmele care l-ar lega de firmele „baietilor destepti”, desi el însusi a fost actionar la o astfel de firma. Pe 6 iunie 2010, el a decis sa îsi cesioneze partile sociale detinute în firma Ten Transilvania Energy, care derula afaceri cu energie ieftina.
În aceasta societate comerciala, Criste detinea 28,5 % din partile sociale, celelalte parti fiind detinute de Ligia Paraian, Teofil Ovidiu Muresan si Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, care detinea 33%. Cei patru actionari au decis sa cesioneze partile sociale catre societatea Electrogrup SA, din Cluj Napoca, condusa de Simion Muresan. În urma acestei tranzactii, Criste a încasat suma de 715.350 lei, în timp ce Alin Ardelean a încasat 828.300 lei.
Numele societatii Electro Grup SA apare în scandalul de corupere a fostului primar de Cluj, Sorin Apostu. Procurorii DNA l-au acuzat pe Apostu ca a beneficiat de excursii, finantate de Electro Grup, în Dubai si în Grecia. Societatea lui Muresan a fost desemnata, fara licitatie, sa monteze un sistem public de 300 de camere de luat vederi pentru care Primaria plateste întretinerea pentru buna functionare.
Alta legatura cu Alin Ardelean
În 2007, firma Energon Power & Gas se numea Energon Get Gas & Emissions Trading SRL. La momentul respectiv, avea ca actionari o societate din Olanda, Energon Holding Delft B.V., pe Rares Criste si, din nou, Alin Ardelean. Pe 28 iulie 2007, Alin Ardelean s-a retras din societatea comerciala, cesionându-si partile sociale catre ceilalti doi actionari.
Între timp, Energon Power & Gas, devenita Energon Get Gas & Emissions Trading SRL, si-a schimbat numele în Energon Power & Gas. La numarul de telefon alocat lui Rares Criste a raspuns un barbat care, dupa câteva secunde de gândire, a declarat: „Poate ati gresit numarul”.
Cititi mai departe pe evz.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!