Cand e eficient sa te inregistrezi ca platitor de TVA?

 

Intreprinzatorii aflati la inceput de drum, care intentioneazan sa isi deschida o firma, trebuie sa estimeze cu atentie cifra de afaceri pe care o vor realiza, deoarece in functie de acest indicator inregistrarea in scop de TVA devine sau nu optionala. De asemenea, inregistrarea in scop de TVA poate aduce unele avantaje firmelor in situatii specifice.

TVA la incasare 1Ca regula generala, orice persoana impozabila stabilita in Romania care efectueaza activitati economice taxabile trebuie sa solicite inregistrarea in scop de TVA, a declarat pentru AvocatNet.ro Alin Negrescu, senior manager Tax, in cadrul KPMG.

Totusi, intreprinzatorii care isi infiinteaza o firma pot decide daca se inregistreaza sau nu in scop de TVA, insa trebuie sa tina cont de anumite conditii.

Astfel, societatile nou infiintate trebuie, in principiu, sa solicite inregistrarea in scop de TVA daca inregistreaza o cifra de afaceri anuala de cel putin 220.000 lei, ne-a explicat specialistul KPMG. In cazul societatilor a caror cifra de afaceri anuala este sub acest plafon, inregistrarea in scop de TVA este optionala, aplicandu-se un regim special de scutire.

“Asadar, in cazul intreprinzatorilor aflati la inceput de drum, care doresc infiintarea unei noi societati, inregistrarea in scop de TVA trebuie analizata in principal din perspectiva cifrei de afaceri pe care estimeaza ca o vor realiza, dar si prin prisma naturii operatiunilor pe care le deruleaza”, a subliniat Alin Negrescu.

De asemenea, societatile nou infiintate care analizeaza oportunitatea inregistrarii in scop de TVA, exceptand situatiile cand aceasta este obligatorie, ar trebui sa tina cont de aspectele urmatoare:

  • componenta/structura clientelei (cui se adreseaza – persoanelor fizice sau juridice);
  • volumul si natura achizitiilor destinate desfasurarii activitatii (in special pentru a estima impactul exercitarii dreptului de deducere a TVA);
  • costurile administrative care ar fi generate de indeplinirea obligatiilor declarative privind TVA;
  • planurile de dezvoltare pe termen scurt si mediu.

Procedura de inregistrare in scop de TVA nu este una foarte complicata si, in functie de autoritatea fiscala competenta, in practica aceasta poate dura aproximativ 7 – 10 zile lucratoare, a adaugat specialistul KPMG.

Pe langa declaratia de inregistrare (formularul 098), documentele necesare pentru inregistrarea in scop de TVA sunt actele doveditoare ale spatiului destinat ca sediu social si eventuale sedii secundare, daca este cazul.

Exceptia de la regula

Desi legislatia in vigoare prevede ca societatile nou infiintate trebuie sa solicite inregistrarea in scop de TVA daca inregistreaza o cifra de afaceri anuala de cel putin 220.000 lei, exista insa numeroase cazuri exceptionale in care o societate poate fi obligata sa se inregistreze in scop de TVA, indiferent de cifra de afaceri.

“De exemplu, obligativitatea inregistrarii intervine in cazul efectuarii de achizitii intracomunitare de bunuri in valoare de cel putin 10.000 de euro pe parcursul unui an calendaristic, achizitii de servicii intracomunitare sau prestari de servicii intracomunitare efectuate de catre respectiva societate”, ne-a precizat Alin Negrescu.

Regimul firmelor nou infiintate care au o cifra de afaceri sub 220.000 lei

In cazul societatilor nou infiintate pentru care cifra de afaceri estimata a fi realizata se situeaza sub plafonul de 220.000 lei, trebuie analizata daca este necesara inregistrarea in scop de TVA sau daca se aplica regimul special de scutire.

In acest sens, daca o societate opteaza pentru inregistrarea in scop de TVA, atunci trebuie sa tina cont de faptul ca odata ce este inregistrata, pretul bunurilor livrate si/sau a serviciilor prestate va trebui sa includa si taxa pe valoarea adaugata, ne-a precizat specialistul KPMG.

Potrivit specialistului, acest lucru poate constitui un dezavantaj pentru o societate ai carei clienti sunt indeosebi persoane fizice pentru care orice TVA adaugat la pretul bunurilor si/sau serviciilor achizitionate constituie un cost suplimentar.

Deducerea TVA

Firmele care se inregistreaza in scop de TVA beneficiaza de dreptul de deducere a taxei aferente achizitiilor efectuate, comparativ cu o societate neinregistrata pentru care orice TVA aferenta achizitiilor sale constituie un cost.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie