BNR: Datoria externa a Romaniei a ajuns la 98,5 miliarde euro

 

Datoria externa a României se apropie în pas alergator de 100 de miliarde de euro. Adica este cam de doua ori mai mare fata de bugetul României prevazut pentru anul viiitor, informeaza Realitatea TV.

Bani in sacVestea cea mai proasta este, însa, ca sectorul privat continua sa se restructureze. Peste o suta de mii de firme au disparut anul acesta si, odata cu ele, zece miliarde de euro, bani rulati în economia tarii.

Potrivit celor mai recente date ale Bancii Nationale, datorie externa totala a ajuns la 98,5 miliarde euro. În ultimul an, datoria publica directa a urcat de la 23,7 mld. euro la 28,5 mld. euro.

Totalul datoriei externe a României a scazut, pe fondul rambursarii unor transe catre FMI si UE.

Întreruperea activitatii a 111.000 de firme în primele noua luni, cu afaceri totale anul trecut de 43,5 miliarde lei, a avut un efect de anulare a activitatii noi generate de înfiintarea a circa 90.000 de companii în ultimii doi ani, iar economia româneasca nu se regenereaza, potrivit unui studiu recent.

Companiile care si-au intrerupt activitatea în acest an aveau o vechime în economie de circa zece ani, iar anul trecut cumulau circa 246.700 de angajati, mai mult cu 10% decât aveau firmele nou înfiintate în anii 2011 si 2012, în total.

„Anul 2013 a avut un efect de anulare a unei activitati noi de doi ani, ceea ce este foarte îngrijorator pentru ca economia româneasca nu se regenereaza”, a declarat directorul general al Coface, Constantin Coman.

Pentru întregul an 2013, se estimeaza ca se va ajunge la circa 25.000 de firme intrate în insolventa. Cel mai îngrijorator este faptul ca în anul 2013 se va înregistra un numar record al insolventelor în rândul companiilor medii si mari. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie