Unu din zece romani se declara multumit de sistemul de taxare sau de politicieni
Românii sunt printre cei mai nemultumiti cetateni din Europa de Sud-Est în ceea ce priveste sistemul de taxare si prestatia politicienilor, având o marja foarte redusa de toleranta la noi cresteri de taxe, potrivit unui studiu Daedalus realizat înainte de anuntarea noilor masuri fiscale.
„Doar unul din zece români se declara multumit sau foarte multumit de sistemul de taxare (10,5%) sau de politicieni (8,2%). Nemultumirea fata de aceste doua aspecte reprezinta un fenomen general în regiune. Cu toate acestea, în ceea ce priveste taxele, România ocupa penultimul loc, cu o medie semnificativ mai mica decât cea a regiunii (10,5% România fata de 14,4% media regiunii)”, se arata într-un comunicat al Daedalus Millward Brown.
Mai nemultumiti decât românii în ceea ce priveste sistemul de taxare sunt doar sârbii (9,5%). La celalalt capat al clasamentului, Slovacia (19,1%), Turcia (18,7%) si Bulgaria (18,1%) au un numar de aproape doua ori mai mare de cetateni multumiti de acest aspect decât cei din România.
„Datele au fost culese înainte de anunturile privind majorarea taxelor în România, ceea ce amplifica semnificatia acestor scoruri mici. Practic exista o marja foarte redusa de toleranta a populatiei fata de noi cresteri de taxe”, a declarat Daniel Enescu, Managing Partner Daedalus Millward Brown.
În ceea ce priveste satisfactia fata de politicieni, România este pe antepenultimul loc în regiune (8,2%), scoruri mai mici obtinând doar politicienii din Bulgaria (5,7%) si Croatia (4,7%).
În ciuda framântarilor sociale din ultima vreme, politicienii turci au de departe cea mai mare sustinere a populatiei, cu un nivel de multumire de trei ori mai mare decât cel din România (30,3%).
Studiul a fost realizat în sapte tari din sud-estul Europei (România, Bulgaria, Serbia, Croatia, Turcia, Cehia si Slovacia), pe un esantion de 2.306 de respondenti, si arata nivelul de multumire al cetatenilor privind diverse aspecte care contribuie la calitatea vietii.
Datele au fost culese în luna august. Ulterior, Guvernul a anuntat ca va introduce noi accize la carburanti si un impozit pe proprietate pentru constructiile speciale, precum centrale hidroelectrice, statii si posturi de transformare, centrale termoelectrice si nuclearo – electrice, piste si platforme, sonde de titei, gaze si sare, rampe de încarcare – descarcare, cosuri de fum si turnuri de racire, iazuri pentru decantarea sterilului, helestee, iazuri, bazine, linii si cabluri aeriene de telecomunicatii. Cristina Cuncea, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!