Tranzactionarea actiunilor Romgaz incepe astazi. Ce urmeaza?
Visul pietei de capital s-a împlinit: astazi va începe tranzactionarea actiunilor Romgaz, cel mai mare producator de gaze din tara noastra.
Fericirea brokerilor ar trebui sa fie la cote maxime, mai ales ca listarea are loc în conditiile în care statul nu pare sa fie un fan al Bursei de Valori Bucuresti.
Ne putem da seama de asta dupa faptul ca a ales sa listeze Romgaz si la Londra, sub forma de certificate de depozit (GDR-uri), sub justificarea ca nu sunt destui bani în tara pentru pretentiile sale de pret, ca apoi sa îsi coboare substantial asteptarile, creând o situatie bizara în privinta declaratiilor facute de responsabili.
Mai mult, premierul Victor Ponta este, astazi, în Marea Britanie sa lanseze GDR-urile la tranzactionare, în loc sa participe la ceremonia de la BVB – o alta ierarhie în optiuni despre care putem spune ca este bizara.
La Londra, merge si ministrul delegat pentru Energie Constantin Nita, în timp ce, la Bucuresti, nu se stia, aseara, cine va participa din partea statului, la lansarea Romgaz la tranzactionare.
Înainte sa vada ce se va întâmpla cu actiunile Romgaz la BVB si cu GDR-urile la Londra, Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, si-a aratat, pe fata, preferinta pentru Londra. Bizar.
Domnia sa a anuntat ca vrea sa propuna Guvernului ca ofertele publice initiale (IPO-uri) de la Hidroelectrica si Electrica sa fie facute pe modelul Romgaz, cu actiuni la BVB si GDR-uri pe bursa londoneza.
Asta, în conditiile în care transa mica la oferta Romgaz a fost suprasubscrisa de 17 ori si acoperea singura întregul pachet.
Bizar, bizar, bizar!
Desi autoritatile nu par sa bage în seama BVB (oficialii Bursei nu au participat la conferinta prin care erau anuntate rezultatele ofertei Romgaz), s-au achitat, totusi, dupa mai multe amânari, de sarcinile agreate cu Fondul Monetar International, iar Bursa noastra a primit, în acest an, marfa de la stat, asa cum a cerut.
Ramâne de vazut ce va face BVB cu ea si daca va reusi sa relanseze piata noastra de capital, o idee mai mult decât discutabila, prin prisma experientelor triste trecute.
În preajma ofertelor din aceasta toamna, brokerii justificau performantele slabe ale sedintelor bursiere prin faptul ca investitorii strângeau bani pentru urmatoarea vânzare a statului.
Dupa aceasta logica, Romgaz ar trebui sa fie declansatorul succesului pentru bursa noastra.
Însa, ce ne facem, ca, pentru 2014, Guvernul si-a asumat listarea Hidroelectrica, Electrica si CE Oltenia.
Asteptam pâna atunci si ne mai gândim dupa?
Vesnic optimisti, actorii pietei de capital raspund, invariabil, ca piata are nevoie de marfa ca sa se poata dezvolta, în special de la stat. În acest an, statul a dat drumul la oferte, însa dezvoltarea pare ca se lasa asteptata. Adina Ardeleanu, bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!