Studiu Coface: Bancile au pierdut 5,2 miliarde lei din cauza firmelor insolvente

 

Bancile au pierdut 5,2 miliarde lei din cauza creditelor acordate companiilor care au intrat în insolventa în primele noua luni din 2013, arata un studiu al Coface

cofacePierderile asumate de sectorul privat si de cel de stat în urma intrarii în insolventa a zeci de mii de firme  se vor situa la 7,8 miliarde lei, respectiv 60% din total, arata un studiu al Coface.

În primele noua luni din 2013 au intrat în insolventa 18.321 de companii, iar datoriile cumulate, neacoperite de valoarea contabila a activelor, sunt de 13 miliarde lei, comparativ cu 8,5 miliarde lei în aceeasi perioada a anului trecut, a declarat marti, într-o conferinta de presa, Constantin Coman, country manager Coface România.

‘Aproximativ 40% (5,2 miliarde lei) vor fi pierderi în bilanturile bancilor creditoare, determinând deja cresterea ratei creditelor neperformante pe segmentul companiilor cu 4,5 puncte procentuale’, a precizat Coman.

Insolventele companiilor din primele noua luni au condus la pierderea a 77.000 locuri de munca, mai putin cu 1,8% fata de aceeasi perioada din 2012 si cu 53% mai mult fata de 2011.

Circa 60% din locurile de munca pierdute sunt concentrate în cinci sectoare – fabricarea produselor textile, a articolelor de îmbracaminte si încaltaminte, constructii, fabricarea produselor chimice, industria metalurgica, alte activitati de servicii personale. Serban Buscu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie