Atestarea produselor traditionale – Noi reglementari

 

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 688 din data de 11 noiembrie 2013 a fost publicat Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, ministrului sanatatii si presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 724/1082/360/2013 privind atestarea produselor traditionale.

Producatori alimenteActul normativ stabileste conditiile si criteriile pentru atestarea produselor traditionale.

Directia generala industrie alimentara, prin compartimentul de specialitate cu atributii în domeniul produselor traditionale, din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale înfiinteaza si administreaza Registrul national al produselor traditionale. RNPT se publica anual pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Pentru a figura în RNPT, produsul traditional trebuie sa fie fabricat din materii prime locale, sa prezinte o reteta traditionala specifica locului de prelucrare, prin care sa reflecte un tip traditional de productie si/sau de prelucrare, sa aiba în procesul de obtinere si operatiuni de prelucrare realizate manual si sa dovedeasca un mod de lucru traditional.

Pentru a fi atestat ca produs traditional, produsul trebuie sa fie conform unui caiet de sarcini, al carui elemente sunt descrise în actul normativ.

Caietul de sarcini, însotit de opis, cererea de înregistrare, buletinul de analiza al produsului, fisa echipamentelor de productie, schita spatiului cu amplasarea echipamentelor folosite, certificatul de înmatriculare la registrul comertului si/sau certificatul de producator eliberat de primaria localitatii unde se fabrica produsul, actul de identitate al solicitantului sau persoanei împuternicite, în copie, se depune la directia pentru agricultura judeteana sau a municipiului Bucuresti în raza careia se realizeaza produsul traditional.

Reprezentantii împuterniciti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu atributii în domeniu din cadrul directiilor pentru agricultura judetene si a municipiului Bucuresti verifica daca documentatia depusa corespunde prevederilor legale si verifica la fata locului realitatea datelor înscrise în aceasta.

În cazul în care se constata ca documentatia transmisa corespunde prevederilor legale, produsul se înscrie în RNPT si se elibereaza documentul „Atestat produs traditional“.

Produsele traditionale se marcheaza cu un logo national prevazut în anexa la actul normativ. juridice.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie