Aproximativ 70% din pretul energiei electrice de pe facturi reprezinta taxe si tarife

 

Potrivit formulei de constructie a pretului final al energiei electrice, cea mai mare componenta de pret o reprezinta tarifele de sistem si taxele colectate de stat. În conditiile unui an 2014 cu conditii climatice normale, orice modificare a tarifelor sau a taxelor aduce cu sine mariri de pret.

FacturiPretul final pe care îl platim pentru energia electrica contine 10 componente, dintre care pretul propriu-zis al energiei reprezinta doar 30,9%, potrivit datelor Transelectrica. Acest procent reprezinta o medie, în functie de cosul de energie de care beneficiati, în functie de zona si furnizorul ales. Restul componentelor sunt o suita de taxe si tarife care maresc pretul curentului de trei ori, de la producator la consumator acasa. Din acestea traiesc restul companiilor care aduc curentul de la producator la gospodarie si statul, care îsi ia partea sa din taxe si impozite.

Astfel, urmatoarea componenta ca importanta în compunerea pretului final este tariful de distributie de joasa tensiune,un tarif reglementat pereceput de distribuitor. Acesta reprezinta 25,3% dn pretul final. Exact aceasta componenta poate aduce scumpirea curentului de anul viitor, pentru ca taxa pe stâlp, anuntata de Guvern si impusa distribuitorului, ajunge pe lant la clientul final. Nimeni nu poate înca cuantifica impactul asupra pretului, pentru ca niciun distribuitor nu si-a facut calculele.

A treia componenta ca importanta este pretul certificatelor verzi. 4% din pretul facturii reprezinta sunele pe care le platim pentru sustinerea  sectorului local de producere a energiei verzi.
5,8% din factura reprezinta tariful de distributie de medie tensiune, iar 1,9% tariful pentru distributie de înalta tensiune.

Alte tarife cu pret fix reglementat sunt: tariful de transport – componenta de injectie în retea(1,7%), tariful de transport – componenta de extractie din retea(2,2 %), tariful de transport – componenta servicii de sistem(2,4%), tariful de transport – servicii prestate de operatorul pietei(0,1%).

Transportatorul de energie este unul singur: Transelectrica. Distributia, însa, este asigurata de patru mari actori: Enel, CEZ, Electrica si E.ON.

Taxa de cogenerare care se colecteaza de la consumatorul final pentru premierea producatorilor de energie în cogenerare de înalta eficienta reprezinta 4,1% din pretul final. Guvernul va reduce aceasta taxa cu 60% la jumatatea anului viitor, astfel încât impactul în pretul final este de putin peste 2%.
Acciza si TVA-ul, 0,4, respectiv 19%, reprezinta taxe pe care le colecteaza direct statul.

Adunate, toate aceste taxe si tarife totalizeaza 97.8%. Restul, pâna la 100%, reprezinta marja furnizorului si alte costuri precum cele financiare si cele de asigurare a riscului.

Presiunea pe preturi vine, anul viitor, din taxa pe stâlp si din liberalizarea totala a preturilor pentru consumatorii casnici. Pe de alta parte, scaderea taxei de cogenerare si impactul pozitiv asupra pietei a energiei regenerabile ieftine compenseaza eventualele scumpiri. De altfel, presedintele Agentiei de Reglementare în Energie Nicolae Havrilet a anuntat recent ca preturile la energie electrica se vor mari cu maxim 1%, de la 1 ianuarie.

Pentru 2013, pretul reglementat ale energiei electrice a fost stabilit de ANRE la 155 de lei/MWh, sau 0,15 lei/kWh. Pe acest pret, aplicând procentele de mai sus se poate calcula cât costa fiecare compoenta de pret în parte. economica.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie