Piata de laptopuri, in declin. Tabletele vin tare din urma
Pretul laptopurilor clasice au intrat la apa, piata notebookurilor fiind afectata, în special, de succesul nebun înregistrat de tablete
Piata de laptopuri si desktopuri este în declin din cauza succesului de care se bucura tabletele. Firma de cercetare Gartner estimeaza ca vânzarile totale de computere, tablete si telefoane mobile vor ajunge la 2,32 miliarde unitati anul acesta, cu 4,5% mai mult decât anul trecut, însa în timp ce vânzarile de tablete ar urma sa creasca cu 42,7%, pâna la 184 milioane de unitati, livrarile de computere desktop traditionale si laptopuri vor continua sa scada pâna la 303 milioane unitati, cu 11,2% mai putin decât în 2012.
Pe plan local, piata de tablete a ajuns la 200.000 de unitati în primul semestru din acest an, aproape câte s-au vândut în întregul an 2012, iar la finele anului cifra poate ajunge la 500.000 de unitati, conform producatorilor locali. În schimb, piata de laptop-uri va scadea în acest an cu 10%, la un volum cuprins între 420.000 si 425.000 de unitati, potrivit lui Lucian Radulescu, country manager Sony în România, Bulgaria si Republica Moldova. Evolutia tabletelor a dus la disparitia unui segment de laptopuri, asa-numitele netbookuri, si la aparitia unuia nou, ultrabookurile, în timp ce laptopurile clasice au cunoscut o erodare a pretului.
Laptop versus tableta
Netbookurile, laptopuri cu ecrane de mici dimensiuni, au fost introduse pe piata de Asus în 2007, primul model fiind celebrul EeePC, cu ecran de sapte inchi. Acestea au prins repede la public si, în timp, mai multi producatori precum Acer, Dell, Lenovo, Samsung sau MSI, au introdus în portofoliul lor astfel de modele. În ceea ce priveste ultrabookurile, la numai un an dupa ce Apple lansa prima tableta iPad, Intel introducea pe piata conceptul de ultrabook. Construite pentru a oferi utilizatorilor posibilitatea de a lucra pe sisteme mai performante, mai subtiri si usoare, aceste laptopuri nu s-au bucurat de succesul scontat, în primul rând din cauza pretului ridicat, de peste 1.000 de euro.
De asemenea, fiind foarte subtiri, acestea nu integreaza unitati optice, pe care unii utilizatori si le doresc. Laptopurile clasice nu numai ca au rezistat pe piata, dar în prezent sunt mai accesibile ca oricând.
Tabletele sunt preferate în detrimentul laptopurilor, însa utilizatorii îsi dau seama, în timp, ca acestea nu pot înlocui cu succes un laptop. Tabletele sunt mai portabile, se conecteaza rapid la internet si permit vizionarea de filme sau rularea de jocuri. Laptopurile au, însa, anumite avantaje. Un laptop permite descarcarea unor fisiere mari de pe web, reda majoritatea formatelor de muzica si film, permite editarea de fotografii/clipuri video si rularea unor programe complexe, care nu exista înca pentru tablete.
De asemenea, tastatura fizica nu se compara cu cea de pe o tableta. La achizitionarea unui laptop, pe lânga caracteristicile clasice la care trebuie sa te uiti, precum diagonala ecranului, tipul procesorului, memoria RAM, sau hard diskul, ar trebui sa acorzi atentie si altor elemente.
Spre exemplu, este important numarul porturilor USB, pentru a fi sigur ca poti sa conectezi majoritatea gadgeturilor tale. De asemenea, daca crezi ca vei lucra mai mult seara, o tastatura iluminata poate fi utila. Nu în ultimul rând, verifica daca acesta vine cu un sistem de operare preinstalat si cu unitate optica, altfel vei avea nevoie sa instalezi unul separat de pe un dispozitiv Flash USB, lucru care nu este la îndemâna oricui.
Vezi lista de preturi comparatoare pe capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!