Dreptul la educatie

 

Prin Constitutia Romaniei, care a intrat in vigoare acum zece ani, cetatenilor romani li se asigura dreptul la invatatura prin invatamantul general obligatoriu, prin invatamantul liceal si prin cel profesional, prin invatamantul superior, precum si prin alte forme de instructie si de perfectionare. In completare, legea educatiei garanteaza invatarea pe tot parcursul vietii.

profesor si elev la tablaInvatamantul de toate gradele se desfasoara in unitati de stat, particulare si confesionale, iar autonomia universitara este garantata, potrivit Constitutiei Romaniei.

In prezent, dreptul la invatamant il reglementeaza Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011. Aceasta lege a intrat in vigoare la data 9 februarie 2011, iar ultima ei modificare a fost facuta la 29 octombrie 2013.

Potrivit legii, invatarea pe tot parcursul vietii include totalitatea activitatilor de invatare realizate de fiecare persoana, incepand cu educatia timpurie, in scopul dobandirii de cunostinte, formarii de deprinderi/abilitati si dezvoltarii de aptitudini semnificative din perspectiva personala, civica, sociala si/sau ocupationala.

De asemenea, invatamantul general obligatoriu este de 10 clase, cuprinzand invatamantul primar si cel gimnazial, iar cel liceal va deveni obligatoriu pana cel mai tarziu in anul 2020, se mai scrie in legea educatiei. Totusi, obligatia de a frecventa invatamantul de 10 clase, la forma cu frecventa, inceteaza la varsta de 18 ani.

Finantarea invatamantului

Conform Constiutiei Romaniei, in conditiile legii, invatamantul de stat este gratuit, iar statul acorda burse sociale de studii copiilor si tinerilor proveniti din familii defavorizate si celor institutionalizati.

Astfel, pe durata scolarizarii in invatamantul preuniversitar, cu exceptia invatamantului postliceal, copiii beneficiaza de alocatia de stat pentru copii, in conditiile legii. In plus, in scopul realizarii finalitatilor educatiei si a formarii profesionale prin sistemul national de invatamant, invatamantul liceal de stat este generalizat si gratuit.

Potrivit legii educatiei nationale, pentru unele activitati, niveluri, cicluri si programe de studii se pot percepe taxe, in conditiile stabilite de aceasta lege.

Pentru finantarea educatiei nationale se aloca anual din bugetul de stat si din bugetele autoritatilor publice locale minimum 6% din produsul intern brut (PIB) al anului respectiv, iar pentru cercetare stiintifica inca minimum 1% din PIB-ul anului respectiv. Suplimentar, unitatile si institutiile de invatamant pot obtine si utiliza autonom venituri proprii.

De altfel, Ministerul Educatiei Nationale, prin organismul specializat, stabileste anual costul standard per prescolar/elev, care sta la baza finantarii, iar de suma aferenta beneficiaza toti prescolarii si elevii din invatamantul preuniversitar de stat, precum si prescolarii si elevii din invatamantul general obligatoriu, profesional si liceal, particular si confesional, care studiaza in unitati de invatamant acreditate si evaluate periodic, conform legislatiei in vigoare. In plus, finantarea de baza a invatamantului preuniversitar se face dupa principiul „resursa financiara urmeaza elevul”, in baza caruia alocatia bugetara aferenta unui elev sau unui prescolar se transfera la unitatea de invatamant la care acesta invata.

De asemenea, statul sustine anteprescolarii, prescolarii, elevii si studentii cu probleme si nevoi sociale, precum si pe aceia cu cerinte educationale speciale, conform legii.

In plus, potrivit legii, statul acorda premii, burse, locuri in tabere si alte asemenea stimulente elevilor si studentilor cu performante scolare si universitare, precum si cu rezultate remarcabile in educatia si formarea lor profesionala sau in activitati culturale si sportive, iar elevii si studentii care beneficiaza de burse sociale de studii pot primi si burse pentru performante scolare si universitare. De asemenea, statul si alti factori interesati sustin financiar activitatile de performanta, de nivel national si international, ale elevilor si studentilor.

Pe langa autoritati, invatamantul poate fi finantat si direct de catre operatorii economici, precum si de alte persoane fizice sau juridice, sau poate fi sustinut prin burse, credite de studii, taxe, donatii, sponsorizari, surse proprii si alte surse legale.

Invatamantul special

Statul garanteaza dreptul la educatie tuturor persoanelor cu cerinte educationale speciale, se mentioneaza in legea educatiei.

Astfel, invatamantul special si special integrat sunt parte componenta a sistemului national de invatamant preuniversitar. In plus, acesta reprezinta o forma de instruire scolara diferentiata, adaptata, precum si o forma de asistenta educationala, sociala si medicala complexa, destinata persoanelor cu cerinte educationale speciale.

De asemenea, elevii care in localitatea de domiciliu nu au posibilitatea  de a invata intr-o unitate de invatamant vor fi sprijiniti prin decontarea cheluielilor de transport la cea mai apropiata unitate de invatamant sau vor primi cazare si masa gratuite in internatele scolare, cu exceptia celor inscrisi in invatamantul postliceal.

In ce limbi se face educatia

Conform Constitutiei Romaniei, invatamantul de la toate nivelurile se desfasoara in limba romana si, doar in conditiile legii, intr-o limba de circulatie internationala. Cu toate acestea, persoanele apartinand minoritatilor nationale li se garanteaza dreptul de a invata limba lor materna si de a putea fi instruite in aceasta limba.

Astfel, in Romania, invatamantul este serviciu de interes public si se desfasoara in limba romana, in limbile minoritatilor nationale si in limbi de circulatie internationala, potrivit legii educatiei.

Mai exact, invatarea in scoala a limbii romane, ca limba oficiala de stat, este obligatorie pentru toti cetatenii romani, iar planurile de invatamant trebuie sa cuprinda numarul de ore necesar si suficient invatarii limbii romane si autoritatile administratiei publice asigura conditiile materiale si resursele umane care sa permita insusirea limbii romane.

Cu toate acestea, in fiecare localitate se organizeaza si functioneaza unitati de invatamant sau formatiuni de studiu cu limba de predare romana si/sau, dupa caz, cu predarea in limbile minoritatilor nationale ori se asigura scolarizarea fiecarui elev in limba sa materna in cea mai apropiata localitate in care este posibil.

In plus, unitatile si institutiile de invatamant pot efectua si emite, la cerere, contra cost, traduceri oficiale ale documentelor si ale altor inscrisuri scolare si universitare proprii, cu respectarea prevederilor legale.

Invatamantul religios

Prin Constitutia Romaniei, statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult, iar in scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege.

Astfel, cultele recunoscute oficial de stat pot solicita MEN organizarea unui invatamant teologic specific in cadrul invatamantului de stat in universitatile de stat existente, conform legii educatiei nationale.

Facultatile astfel infiintate au dubla subordonare, fiind destinate pregatirii personalului de cult si activitatii social-misionare a cultelor, numai pentru absolventii invatamantului liceal, proportional  cu ponderea numerica a fiecarui cult in configuratia religioasa a tarii, potrivit recensamantului oficial.

In plus, cultele recunoscute de stat au dreptul de a organiza invatamant confesional prin infiintarea si administrarea propriilor unitati si institutii de invatamant particular, conform legii invatamantului. Alina Botezatu, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie