Alegeri in loc de Conferinta Nationala a Mediatorilor

 

Am aflat cu surprindere ca in data de 25.10.2013 a fost publicata in MO cu nr 657 hotararea nr. 4346/2013, prin care membri CdM, de la sine putere, si-au prelungit mandatul de 2 ani, pentru care au fost investiti in 2011 de catre mediatori, la 4 ani. M-am intrebat cum se poate asa ceva, cand nicaieri in legea medierii si in ROF nu este prevazuta o asemenea posibilitate. Singura posibilitate sa-ti „prelungesti” mandatul in curs, este sa organizezi alegeri si, eventual, sa fii reales.

Viorel Danciu, presedintele Asociatiei Mediatorilor Ardeleni

Viorel Danciu, presedintele Asociatiei Mediatorilor Ardeleni

Am lansat timid observatia, pe grupurile de mediatori, gandindu-ma ca oare numai mie mi se pare ca e ceva in neregula sau chiar e ceva in neregula ? Am primit un raspuns cum ca mandatul membrilor CdM a fost modificat prin legea 115/2012, intrata in vigoare, asa cu stim la 01.10.2012, si care modifica art. 17 alin. 4. Ba mai primesc explicatia total neadevarata, ca sa nu o numesc altfel, ca se aplica si mandatului in curs….

Ok, ma uit si verific articolul cu pricina si vad ca se precizeaza sec … „Mandatul membrilor Consiliului de Mediere este de 4 ani. „. Fara alte precizari.

Nu sunt jurist, dar macar atat stiu si eu ca nici o modificare legala nu se aplica retroactiv, si daca chiar se intampla acest lucru este precizata si perioada in urma la care se aplica. Ori in modificarile la legea medierii, nici vorba de asa ceva. Caut hotararea cu pricina pe site-ul CdM… nimic.

Ma intreb care o fi fost temeiul legal in care au decis sa nu respecte legea medierii si sa dea o asemenea hotarare fara macar sa consulte mediatorii?

Si mai vorbim si de respectarea legii, cu atat mai mult, fiindca e legea dupa care lucram. Imi pun intrebarea: Cat pret pun pe legea medierii chiar membrii Cosiliului de Mediere? Cred ca avem chiar mai multe exemple decat ne-am dori, ca nu prea se intampla. Ca dovada ca au carpit-o pana cand am ajuns sa avem o lege atat de performanta incat nu mai are nici un efect. Nici macar fata de domniile lor.

Oricum cred ca este cazul sa se schimbe ceva si prima schimbare ar fi ca in cel mai scurt timp membrii CdM sa se apuce sa organizez alegerile la care avem dreptul prin legea noastra… si asta ar fi trebuit sa inceapa cu cel putin 6 luni inainte… acuma au o luna, si daca doresc prelugire de mandat, trebuie sa ne intrebe mai intai, pe noi, pe mediatori.

Fiindca ceea ce s-a intamplat este un precedent periculos si nu avem nici o garantie, ca daca acum inchidem ochii si ne facem ca nu vedem, peste 2 ani nu vor mai da o hotarare si isi vor prelungi mandatul cu… inca 4 ani….

Daca o modificare legala nu este corecta si constitutionala, nu suntem obligati sa o respectam, ba chiar este o datorie civica si profesionala sa ne opunem unui asemenea abuz, fiindca asta este, indiferent cu ce motivatii si acoperiri „legale” ar veni…. Daca Consiliul nu-si exercita corect atributiile , absolut nimic nu ne impiedica sa facem noi ceea ce e de facut.

Nu va ascund ca am discutat cu unul dintre membrii CdM si am pus aceasta problema, care de fapt e vis -a-vis de toti cei 9, indiferent cu care as fi stat de vorba…. si am primit un raspuns care m-a siderat… „pai in locul nostru, voi ce ati fi facut ?” …. In locul domniilor lor eu as fi respectat mandatul primit, legea medierii si dreptul la vot si la opinie a mediatorilor… asta e raspunsul meu.

Din aceste motive le recomand cu multa colegialitate sa isi exercite atributiile in limitele mandatului pe care l-au primit de la mediatori in 2011 si sa nu-si riste reputatiile, fiindca nu vom lasa lucrurile asa. Si asta e o promisiune.
Au la dispozitie o luna, si in loc de conferinta, sa puna la punct si sa organizeze alegerile…. pentru binele lor si al mediatorilor.

Viorel Danciu – mediator
Presedintele Asociatiei Mediatorilor Ardeleni

Acest articol reprezinta opinia personala exclusiva  a autorului. MediereNet.ro nu îsi asuma reponsabilitatea pentru continutul acestui articol.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

6 comentarii

  1. Chirita Calin spune:

    Dl.Danciu, aveti perfecta dreptate.Raspunsul acelui membru e in neregula, dar ne arata ca membrii CdM nu au de gand sa respecte legea.Singura masura ca sa-I facem sa respecte legea este ca un grup de mediatori, sunt de acord sa fac parte dintre ei, sa ii dea in judecata pentru ABUZ IN FUNCTIE.
    Cred ca si la Curtea Constitutionala putem sa facem reclamatie.O sa vorbesc cu un avocat din administratie sa-mi spuna unde sa ne adresam.Dar pana atunci, PLANGERE PENALA PENTRU ABUZ IN FUNCTIE.Eventual sa ii chemam intai la mediere, ca sa ajunga de rasul presei..

    • Dedu Ion spune:

      Stimate domnule Viorel Danciu, stiu ca predati mediere.Va rog mult ca inainte de a face afirmatii publice, daca tineti la calitatea dvs. de formator in ochii celor pe care ii formati, studiati mai bine legea in general si legea 115/2012 in special.Inca ceva: exista o diferenta intre termenul de ,,retroactivitate” si ,,Mandatul in exercitiu” Redau mai jos textul de lege Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 462 din data de 9 iulie 2012
      ,,Art. III legea 115\2012
      Dispoziţiile art. 17 alin. (4) şi ale art. 18 alin. (1) din Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, se aplică şi mandatelor în exerciţiu la data intrării în vigoare a prezentei legi.”

      Ce se poate face acum este ca CdM-ul in totalitatea lui sa-si prezinte demisia. Personal sunt de acord si cu aceasta optiune. Daca mandatul era de doi ani va asigur ca azi vorbeam despre mediere la timpul trecut iar cele doua amendamente pe care acest consiliu a reusit sa le opreasca in ultima clipa, azi erau lege. Acum va intreb respecta CdM-ul legea sau nu??? si inca ceva tot din tehnica legislativa, cititi din legea 115/2012 si nu un act sintetic in care nu au ce cauta aceste dispozitii finale.Va rog sa nu mi-o luati in nume de rau. Asa este realitatea. La conferinta din 28.11.2013 voi fi mai explicit cu tote aspectele ridicate de mediatori, pe care le-am cules de pe retelele de socializare. Acum va doresc o seara minunata. Ion Dedu

  2. Calin Oancea spune:

    Viorele, dragul meu, daca nimeni nu va primi acceptul de a participa la Conferinta( asa cum nu-l primesc eu de o saptamina), dintre cei care vrem sa spunem ceva, ce crezi va ar trebui sa facem?

    • Dedu Ion spune:

      Calin esti binevenit la conferinta ca de altfel toti mediatorii care doresc sa participe, sunt autorizati si au platita cotizatia anuala la zi. Daca umplem sala de circa 400-500 de locuri atunci, cu sala plin vom stopa intrarea. cine poate stii??

  3. Tudor Cristescu spune:

    Consiliul de Mediere nu are niciun interes sa organizeze alegeri. Membrii consiliului au stiut inca de anul trecut de cand si-au prelungit mandatul ca aceasta masura este singura prin care pot continua sa isi ascunda actiunile facute in interes personal, din banii mediatorilor.

  4. Vargan Vasile - Suceava spune:

    STIMATE COLEG, AI PERFECTA DREPTATE SI SUNT ALATURI DE TINE , AR TREBUI CA TOTI MEDIATORII DE BUNA CREDINTA SA SE RALIEZE LA PRUPUNEREA TA LEGALA SI LEGITIMA.
    Cu consideratie
    Jurist/mediator VARGAN VASILE,Presedinte” Asociatia Mediatorilor din Bucovina” Suceava

Adaugă părerea ta


 

Distribuie