Ministerul Sanatatii si Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice au hotarat ca taxa clawback se se calculeze diferentiat
Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) si Ministerul Sanatatii au cazut de acord asupra unei taxe clawback diferentiate, aceasta fiind una dintre masurile care vor încuraja consumul de medicamente generice, asigurând, în acest fel, accesul populatiei la tratament cu pret accesibil în conditii de eficienta economica.
Potrivit unui comunicat de presa al APMGR remis vineri AGERPRES, aceste masuri includ introducerea calculului diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele iesite de sub brevet si echivalentele lor generice si revizuirea sistemului de stabilire a pretului pentru medicamentele generice.
„Masurile agreate vor asigura accesul majoritatii populatiei la tratament cu pret accesibil, ne vor ajuta sa prevenim disparitia medicamentelor ieftine de pe piata si sa asiguram dezvoltarea industriei farmaceutice locale”, a declarat presedintele APMGR, Dragos Damian.
Conform celor agreate, Ministerul Sanatatii va publica saptamâna viitoare în procedura de transparenta decizionala un proiect de modificare a mecanismului de plata a taxei clawback, bazat pe calculul diferentiat al contributiei pentru medicamentele iesite de sub brevet si echivalentele lor generice în raport cu medicamentele originale aflate sub protectia brevetului.
În plus, cele doua parti au agreat sa finalizeze pâna la 1 decembrie un nou mod de stabilire a preturilor la medicamentele generice care sa elimine „discriminarea” aplicata medicamentelor generice prin dubla referentiere a pretului prin compararea concomitenta cu 12 tari de referinta si raportarea constanta la 65% din pretul medicamentului original, chiar si dupa expirarea brevetului acestuia din urma. AGERPRES/(AS – autor: Roberto Stan, editor: Georgiana Tanasescu), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!