Mihaela Mitroi, partener PWC: O firma din cinci s-a confruntat cu o inspectie fiscala cuprinsa intre sase luni si doi ani

 

O firma din cinci s-a confruntat cu o durata mare a ultimei inspectii fiscale, cuprinsa intre sase luni si doi ani, potrivit unui sondaj realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC), perioada considerata “ingrijorator de mare” de catre Mihaela Mitroi, partener al firmei de consultanta fiscala.

pwc romaniaAcelasi document arata ca 86% dintre respondenti considera ca autoritatile fiscale nu sunt suficient de transparente cand vine vorba de inspectii de preturi de transfer si ca inspectiile se concentreaza mai mult pe forma tranzactiilor, nu pe substanta acestora. Totodata, combaterea evaziunii fiscale ar trebui sa fie cea mai mare prioritate a ANAF (96% dintre opinii), urmata de informatizarea procesului de depunere a declaratiilor si de plata a taxelor (75%), reducerea numarului administratiilor financiare (25%), pregatirea mai buna a inspectorilor fiscali (25%) si reducerea numarului de personal (17%).

Mitroi a mentionat ca principalele probleme cu care constribuabilii se confrunta in relatia cu Fiscul sunt inspectiile fiscale agresive, inspectorii temandu-se de inspectiile Curtii de Conturi, lipsa de consecventa in aplicarea legislatiei fiscale si nevoia de instruire profesionala a angajatilor ANAF. Ea a aratat ca 70% din inspectorii fiscali se ocupa de cererile de rambursare de TVA, Romania riscand sa intre totusi intr-o procedura de infrigement pentru ca rambursarile de TVA nu se efectueaza la timp.

La randul sau, secretarul general al ANAF, Octavian Deaconu, a explicat ca institutia trece printr-un amplu proces de reorganizare, care s-a desfasurat “pe repede inainte”, incat timpul foarte scurt in care s-a dorit aceasta reorganizare a facut uneori deficitara comunicarea cu contribuabilii. El a mentionat ca ideea de reorganizare a Fiscului a pornit in primul rand de la nivelul redus al conformarii voluntare, care este inca scazuta in Romania fata de statele din Europa Occidentala si presupune costuri suplimentare pentru partea de inspectie fiscala. infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie