Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a intrat in atentia procurorilor

 

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, institutia din subordinea prim-ministrului responsabila de retrocedari, a intrat în atentia procurorilor. Curtea de Conturi a sesizat, joi, organele de urmarire penala, existând suspiciuni ca zeci de persoane au fost despagubite ilegal, cu largul concurs al unor functionari publici.

anrpUn audit al Curtii de Conturi facut la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), în aceasta primavara, atrage atentia asupra „slabiciunilor” sistemului, speculate de pretinsi mostenitori ai unor persoane îndreptatite la despagubiri pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar, dupa cedarea cadrilaterului la 7 septembrie 1940.

Concluziile raportului de control, sustin surse din ANRP, contureaza ideea existentei unor adevarate retele, care au revendicat si obtinut ilegal proprietati, în judetele Constanta si Tulcea, cu ajutorul unor functionari publici. Astfel, ANRP a validat mai multe hotarâri ale comisiilor judetene si Municipiului Bucuresti pentru persoane care nu si-au dovedit vocatia de mostenitori ai autorilor. Prejudiciul total estimat în urma verificarii dosarelor pentru despagubiri din Bulgaria se ridica la câteva milioane de euro.

Curtea de Conturi a stabilit ca multe dintre dosarele de revendicare erau incomplete, dar cu toate acestea au primit unda verde de la functionarii ANRP. Mai mult, au fost cazuri în care s-au acordat despagubiri de trei sau patru ori pentru o singura persoana.

Potrivit ANRP, responsabili de aceste grave nereguli sunt consilieri si directori din ANRP, dar si fostul vicepresedinte al autoritatii, Remus Baciu. Acesta a fost arestat în 2011 pentru trafic de influenta si luare de mita si condamnat, în februarie 2013, la trei ani de închisoare.

Întrunit în sedinta joi dimineata, plenul Curtii de Conturi a hotarât sesizarea Parchetului pentru neglijenta în serviciu în forma agravanta.

Dosare „copy-paste”

Auditorii Curtii de Conturi au gasit asemanari izbitoare între dosarele unor revendicari, existând suspiciunea ca functionarii au luat cu ”copy-paste” evaluarile unor anexe gospodaresti. În nu mai putin de 14 cazuri, descrierile proprietatilor sunt identice pâna la virgula: ”beci de 68,5 mp, magazie de 56 mp, grajd de 86 mp si împrejmuire de 140 ml”. Sansele ca în realitate dimensiunile anexelor sa fie identice sunt practic nule, ceea ce conduce la ideea ca dosarele de revendicare au fost ”fabricate”.

Toate aceste dosare, validate, ulterior, fara niciun fel de obiectiuni de ANRP, au fost întocmite de aceeasi comisie tehnica, de la Prefectura Constanta, formata din inginerii Dan Negoescu, Lucian Simion si Octavian Lungan.

Mai mult, desi vorbim de constructii cu dimensiuni identice, valoarea estimata a acestora a fost stabilita diferit. Astfel grajdurile, desi toate aveau 86 mp, au fost evaluate la 5.579 lei, 6.942 lei, 7.520 lei, 7.068 lei etc. La fel s-a întâmplat si în cazul celorlalte anexe gospodaresti. Valoarea despagubirilor acordate ilegal în toate aceste cazuri depaseste 800.000 de lei, sustine Curtea de Conturi.

Despagubiri multiple pentru o singura persoana

ANRP a acordat despagubiri de mai multe ori pentru acelasi autor, sustin auditorii Curtii de Conturi. Culmea, numele autorilor erau diferite de cele ale persoanelor pentru care se solicita compensatii. Cel mai flagrant caz este cel al Hrisaidei Pasa, Mihai Stere, Gheorghe Mihale si Mihai Steru. Desi nu au legaturi de rudenie, toti patru au pretins ca sunt unici mostenitori ai lui Nicolae Steru, despre care au pretins ca este bunicul lor. Mai mult, numele ”bunicului” din certificatele de mostenitori era diferit de la caz la caz, iar numele si prenumele erau inversate. Nepotrivirile au fost rezolvate cu ajutorul declaratiilor notariale ale unor martori. Acestia au atestat ca Nicola (nume) Stere (prenume) este una si aceeasi persoana cu Steru (nume) Nicolae (prenume). În 2011, toti pretinsii mostenitori ai lui Steru Nicolae au fost despagubiti de ANRP, fara ca functionarii publici sa sesizeze discordantele flagrante.

Acest lucru a fost posibil si din cauza lipsei unei baze de date centralizate cu cererile de despagubire, la nivelul ANRP, se mentioneaza în raportul Curtii de Conturi.

Într-un alt caz, Hira Elena si Sultana Pilici, ambele din Constanta, solicitat si primit despagubiri, în valoare de 285.000 lei, dupa autorul Costea Pufleanu. Ulterior, a mai aparut si alti ”unici mostenitori”, ai lui Costea Pufleanu, despagubiti si ei cu darnicie de catre ANRP. Zoita Bavaleta, din Constanta, a primit 423.000 lei, iar fratele acesteia, Steriu Puflene, din Tulcea, a fost despagubit cu 4.900 lei. Valoarea totala a prejudiciului adus statului în cazurile de despagubiri multiple depaseste 2 milioane de lei.

Citeste mai departe pe adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie