Prognoza de inflatie, revizuita de BNR in scadere, de la 3,1% la 1,8% pentru 2013 si la 3% pentru 2014

 

BNR a revizuit semnificativ în scadere prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3,1% la 1,8%, precum si pentru finele anului 2014, de la 3,1% la 3%, banca centrala anticipând o scadere a ratei sub intervalul de variatie în prima parte a anului viitor si apoi o revenire, mai ales din efect de baza.

Mugur Isarescu BNR, Foto: capital.ro

Mugur Isarescu BNR, Foto: capital.ro

„Inflatia a intrat în interval. Speram sa ramâna acolo. Vom avea de acum înainte o inflatie europeana, de 2-3%”, a  declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Rata anuala a inflatiei trebuie privita alaturi de rata medie, spune guvernatorul. Astfel, daca prima va ajunge la minime istorice la sfârsitul anului în curs, rata medie este înca ridicata, la 4,77%.

„Nu sarim de bucurie ca rata anuala coboara la minime istorice. Ne uitam si la rata medie anuala”, a declarat guvernatorul.

Factorii care au contribuit la scaderea ratei anuale a inflatiei în acest an sunt anul agricol peste medie, efectul de bza favorabil, reducerea cotei TVA la pâine, persistenta deficitului de cerere, si relativa stabilitate a monedei nationale fata de euro, spune guvernatorul.

Scaderea cotei TVA la pâine si produsele de panificatie a contribuit cu 0,8 puncte procentuale în reducerea prognozei ratei IPC de la 3,1% la 1,8% pentru finele acestui an, a aratat Isarescu, în timp ce evolutiile favorabile al preturilor la legume, fructe si oua cu 0,3 pp.

Inflatia anuala de 3% pentru anul viitor nu include cresterile de taxe anuntate de guvern, accize, acciza speciala pe carburanti si impozitele pe constructiile speciale.

„Nu stim înca metodologia noului mod de calcul al accizelor, dar putem sa o intuim”, spune Isarescu.

Acesta este însa optimist asupra impactului în inflatie, si crede ca operatorii economici vor absorbi o parte prin scaderea profiturilor si eficientizare interna.

„Piata nu înghite orice în pret. Cu alte cuvinte, daca e sa luam o pozitie clara, tavalugul preturilor, cum am citit pe burtiera, nu are din ce sa vina. Cifrele vor fi pe undeva pe aici: 0,2-0,6%”, a precizat acesta referindu-se la impactul masurilor fiscale în rata inflatiei. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie