Daniel Anghel, partener PwC: Romania, pe ultimul loc in UE la colectarea TVA

 

România a colectat doar 58% din taxa de valoarea adaugata /TVA/ în perioada 2000 – 2011, fiind pe ultimul loc în Uniunea Europeana /UE/ si la mare distanta de media europeana – 83%, potrivit unui raport al Comisiei Europene din iulie 2013, mentionat joi de Daniel Anghel, partener la firma de consultanta fiscala PwC, în cadrul conferintei ‘Cum ne organizam când ANAF se reorganizeaza?’.

pwc romania‘Decalajul de colectare în domeniul TVA la nivelul statelor membre în intervalul 2000-2011 este semnificativ, România situându-se la 42%, în timp ce media europeana este 17%. Acest lucru înseamna ca România colecteaza numai 58% din totalul potentialului TVA de colectat la bugetul statului. În practica, aceasta lipsa de colectare se transforma în faptul ca multi contribuabili sunt vizitati de foarte multe echipe de inspectii fiscale tocmai pentru a recupera acest decalaj din perspectiva TVA si al colectarii la bugetul statului’, a afirmat Daniel Anghel.

România se situeaza pe ultimul loc în UE la eficienta colectarii TVA, alte ‘codase’ fiind Grecia – colectare 70%, decalaj 30% (diferenta dintre cât ar trebui colectat si cât se colecteaza efectiv), Slovacia – colectare 72%, decalaj 28%, Italia – colectare 75% (decalaj 25%).

Cel mai bine se situeaza la acest capitol Suedia, care reuseste sa colecteze 97% din TVA (decalaj 3%) si Olanda – 95% (decalaj 5%).

Bulgaria se situeaza mult mai bine decât România, colectând 84% din TVA (decalaj 16%, conform raportului CE).

Anghel a spus ca se constata o crestere constanta a numarului solicitarilor de rambursare a TVA, a fenomenului de evaziune fiscala, dar si un grad redus de colectare a veniturilor la bugetul statului, ceea ce a condus la blocarea rambursarilor de TVA de catre stat.

Situatia negativa privind rambursarile de TVA a ramas similara cu cea din 2012, aproximativ 50% din totalul deconturilor de TVA depuse spre solutionare fiind întârziate, a precizat reprezentantul PwC, care a apreciat ca va creste numarul de controale fiscale, având în vedere deficitul de colectare la TVA.

‘Trebuie sa tinem seama ca taxele si impozitele indirecte reprezinta cel mai important procent la bugetul statului din perspectiva colectarii veniturilor fiscale, între 47% si 50%, de aceea vedem în toata Europa si nu numai o înclinare a balantei în favoarea taxelor indirecte comparativ cu cele directe’, a mai spus Anghel.

Gradul de conformare voluntara a contribuabililor a crescut cu 1% în 2013 fata de 2012, arata datele ANAF, mentionate de PwC. capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie