Asociatia Mediatorilor Galati a trimis Camerei Deputatilor un memoriu cu propuneri de modificare a Legii Medierii
Asociatia Mediatorilor Galati a trimis Camerei Deputatilor un memoriu cu propuneri de modificare a Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu privire la proiectul de lege de aprobare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 90/2012.
Memoriul este sustinut de sapte asociatii din tara si de mai multi mediatori.
Textul memoriului:
Catre
PARLAMENTUL ROMÂNIEI, CAMERA DEPUTATILOR,
COMISIA JURIDICA, DE DISCIPLINA SI IMUNITATI,
Domnului presedinte, Liviu Bogdan Ciuca
M E M O R I U
Va rugam sa analizati urmatoarele propuneri de modificare a Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, în contextul discutiilor din comisie în legatura cu proiectul de lege de aprobare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 90/2012.
Modificarile succesive ale acestei legi au adus numeroase îmbunatatiri si s-a afirmat public de numerosi magistrati, conducerea CSM ori a Ministerului Justitiei recunoasterea contributiei acestei forme alternative de solutionare a conflictelor pentru reforma justitiei, respectiv degrevarea instantelor de un numar tot mai mare de dosare, reducerea cheltuielilor judiciare, îmbunatatirea actului de justitie prin scurtarea termenelor de judecata la dosarele în care se prezinta un acord de mediere si ramânerea unui timp mai mare judecatorilor pentru rezolvarea dosarelor complexe.
La introducerea prin legea nr. 115/2012 a obligatiei de prezentare la mediator pentru o informare gratuita a justitiabililor înainte de depunerea unei actiuni în instanta în cazurile prevazute la art. 60^1 din legea medierii, s-a facut un pas înainte si pe fondul unei campanii de informare publica a cetatenilor de catre asociatiile profesionale ale mediatorilor, Consiliul de mediere si mediatori, numarul cazurilor de mediere a crescut, multi cetateni alegând în cunostinta de cauza calea solutionarii prin mediere a conflictelor înainte de a se adresa instantelor sau când erau deja dosarele pe rolul instantelor, din proprie initiativa sau la recomandarea judecatorilor.
Dupa introducerea sanctiunii inadmisibilitatii actiunii daca reclamantul nu a trecut mai întâi pe la mediator pentru informare, în cazurile prevazute la art. 60^1 din legea medierii, prin art. 2 al legii modificat prin OUG nr. 90/2012, din nou s-a înregistrat o crestere a numarului de persoane care s-au adresat mediatorilor pentru informare, dupa care o buna parte au ales aceasta procedura extrajudiciara de solutionare a disputelor. Masura trebuia sa se aplice mai întâi de la 15 februarie si în final a intrat în vigoare de la 1 august 2013 conform dispozitiilor OUG 4/2013.
1. De la data de 1 augugust 2013 însa, de când toata lumea juridica se astepta la un progres semnificativ în folosirea medierii în scopurile enuntate mai sus, a fost votata pe neasteptate si fara consultarea Consiliului de mediere, CSM si altor factori prin transparenta decizionala, completarea art. 2 din legea medierii prin legea nr. 214/2013, pentru aprobarea OUG nr. 4/2013 privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe publicata în Monitorul Oficial nr. 388 din 28.06.2013. Aceasta lege 214/2013 modifica si Legea 192/2006 introducând doua noi alineate la art. 2, care, nu numai ca au bulversat mediatorii si justitiabilii, dar au si compromis însasi existenta medierii în raport cu sistemul judiciar, numarul cazurilor de mediere scazând dramatic sub nivelul din anul 2010, în care intrat în vigoare legea nr. 202/2010 “mica reforma în justitie”!
Citeste memoriul integral pe mediereagalati.wordpress.com
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!