Schimbarea metodei de calcul a accizei – Scumpiri in lant ale produselor alimentare si nealimentare

 

Românii vor scoate anul viitor mai multi bani din buzunar pentru a-si acoperi costurile traiului de zi cu zi. Schimbarea metodei de calcul a accizei va duce direct la o majorare a pretului carburantilor, dar va atrage si scumpiri în lant ale produselor alimentare.

supermarketFactura la carburanti va creste în 2014 cu aproape 470 de lei, potrivit calculelor gândul, iar cea pentru produsele alimentare cu circa 200 de lei. Si fumatorii vor fi afectati de schimbarea modului de calcul al accizei, acestia fiind nevoiti sa dea cu 10 bani în plus la un pachet de tigari, al carui cost mediu este de 14 lei. În total, fata de 2013, potrivit calculelor gândul, cheltuielile românilor, per familie, ar creste cu 712 lei, ceea ce se apropie de actualul nivel al salariului minim de 800 de lei. În estimari, nu a fost inclusa însa majorarea pretului la alcool din cauza calculului diferit al accizei, ceea ce ar face greu de estimat impactul direct asupra bugetului unei familii. Noua regula de stabilire a valorii accizei va adauga însa un plus considerabil în cheltuieli care se vor apropia de valoarea de 850 de lei pe care guvernul a stabilit-o pentru salariul minim, de la 1 ianuarie 2014.

Potrivit negocierilor dintre Guvern si FMI, accizele vor fi indexate de de la 1 ianuarie 2014 în functie de rata inflatiei si nu de cursul de schimb. De asemenea, Guvernul va introduce o acciza de 7 eurocenti la litrul de carburant

„La carne, majorarea de pret va fi între 7% si 10%”

Reprezentantii patronatelor anunta deja scumpiri ale produselor alimentare, odata cu cresterea pretului benzinei.

„Preturile vor fi influentate de cresterea pretului la carburanti. La carne, sigur majorarea de pret va fi între 7% si 10%. Efectul este ca o grenada. Grâul care este depozitat si transportat va avea alte costuri de transport. Tot ce înseamna cereale pentru furajele animalelor vor avea alt cost, se vor majora si costurile de crestere a puilor, viteilor, porcilor „, a explicat pentru gândul Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.

Preturile la legume vor creste în medie cu 3%, sustine Aurel Tanase, presedintele patronatului Romconserv. „Merge pe lant. Nu o sa fie semnificativ, dar la nivel de an se aduna un 2% – 3% din pretul actual”, a declarat el, pentru gândul.

În ceea ce priveste pâinea, majorarile de pret vor fi în medie de 1 ban pe bucata. „Cresterea accizei la carburanti cu 7 eurocenti pe litru va însemna o crestere de un ban la bucata de pâine. Nu este o influenta care sa ne îngrijoreze pe noi”, a comentat, pentru gândul, presedintele patronatului Rompan.

La poarta fabricii si laptele va fi mai scump, cu aproape 2%, sustine Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei patronale Române din Industria Laptelui.

Cât va costa cosul minim

De departe, cea mai mare gaura în portofelul românilor se va simti atunci când vor cumpara carne. O familie de doua persoane consuma, în medie, anual, 106 kilograme de carne si preparate din carne, potrivit celor mai recente date ale Institutului Natonal de Statistica(INS). În medie un kilogram de carne costa 14,5 lei, ceea ce înseamna ca, în acest moment,  pe an se cheltuie pe aceste produse 1537 de lei. Daca pretul se va majora cu 10%, o familie de românii, formata din doua persoane, va scoate din buzunar 154 de lei în plus.

La legume si fructe, cresterile de pret preconizate sunt de pâna la 3%. Daca în prezent, doua persoane consuma anual 195 de kilograme de cartofi, la un pret mediu de 1,5 de lei pe kilogram, cheltuie 292,5 lei. În 2014, vor scoate din buzunar cu aproape 9 lei în plus.

La rosii, consumul mediu anual, potrivit datelor INS, este de 73 de kilograme, ceea ce înseamna o cheltuiala de 182,5 lei, la un pret mediu de 2,5 lei pe kilogram. De la anul, pe factura se va remarca o crestere de 5,4 lei. Si la varza, unde consumul este de 85 de kilograme pe an, ceea ce înseamna un cost de 127,5 lei. La un pret mediu de 1,5 lei, o scumpire de 3%, ar reprezenta aproape 4 lei în plus pe an. O familie formata din doua persoane consuma 40 de kilograme de ceapa pe an, ceea ce înseamna 80 de lei pe an. În 2014 ar trebui sa plateasca în plus 2,4 lei. Daca o familie consuma un litru de lapte la doua zile, costul anual se ridica în prezent la 821 de lei, la un pret mediu de 4,5 lei pe litru. De anul viitor ar trebui sa dea în plus 16,4 lei pentru aceeasi cantitate.

Pentru zahar si ulei, la un consum mediu anual de 45, respectiv 25 de kilograme, cheltuielile ar fi, per familie, de 180, respectiv 150 de lei, ceea ce înseamna ca începând cu anul viitor acestea vor putea fi cumparate de rafturi cu 5,4 lei în plus – zaharul si 4,5 lei în plus.

Cât priveste consumul de pâine, la o medie anuala pentru doua persoane de 640 de franzele, potrivit datelor AIB International, costul se ridica la 640 de lei, iar anul viitor acesta va fi de 646,4lei, cu 6,4 în plus fata de 2013.

În total, pentru aceste produse de baza, o familie formata din doua persoane, ar trebui sa scoata anual din buzunar 207,5 lei, potrivit calculelor gândul.

Citeste mai departe pe gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie