Parlamentul European a aprobat propunerea Comisiei Europene, privind sanctionarea fraudelor cu bani europeni

 

Comisia JURI a Parlamentului European a aprobat, marti, o propunere a Comisiei Europene privind protejarea intereselor financiare ale UE, ce are ca scop uniformizarea sanctiunilor la nivel european în ceea ce priveste frauda cu fonduri comunitare.

parlament-uePropunerea a primit 19 voturi „pentru” si unul „împotriva”.

Membrii Comisiei JURI au votat propunerea raportorului Tadeusz Zwiefka, de sprijinire puternica a initiativei Comisiei de a folosi legea penala pentru a lupta împotriva fraudelor.

Comisia a aprobat principalele elemente ale propunerii de directiva a Comisiei, printre care o sanctiune de minimum sase luni de închisoare pentru cei care fraudeaza bani din bugetul UE, se arata într-un comunicat al JURI.

Comisia Europeana a propus, la 11 iulie 2012, noi norme pentru a combate, prin intermediul dreptului penal, fraudele care aduc atingere bugetului UE, astfel încât banii contribuabililor sa fie protejati mai bine.

Directiva creeaza „un cadru mai armonizat de urmarire si sanctionare a infractiunilor penale” la adresa bugetului UE, astfel încât infractorii sa nu mai poata „exploata diferentele” dintre sistemele juridice nationale, potrivit unui comunicat al CE.

Documentul introduce definitii comune ale infractiunilor la adresa bugetului UE, prevede sanctiuni minime, inclusiv detentia în cazul infractiunilor grave, si instituie un cadru comun si uniform în ceea ce priveste termenele în care o infractiune poate fi cercetata si urmarita penal. CE considera ca acest lucru va contribui la descurajarea potentialilor autori ai fraudelor, la cresterea eficacitatii actiunilor în justitie la nivel national si va permite recuperarea mai usoara a fondurilor pierdute.

În prezent, exista o mare varietate de abordari în ceea ce priveste protejarea fondurilor UE în statele membre. Interpretarea notiunii de „frauda” la adresa bugetului UE variaza de la o tara la alta, întocmai ca si sanctiunile prevazute în acest sens.

Propunerea de directiva defineste infractiuni precum frauda sau infractiunile conexe, cum ar fi coruptia, deturnarile de fonduri, spalarea de bani sau obstructionarea procedurilor de achizitii publice la adresa bugetului UE. „Aceste definitii comune vor contribui la garantarea unei aplicari uniforme a normelor de catre autoritatile judiciare din întreaga UE, în timp ce rata condamnarilor în ceea ce priveste cazurile de frauda depistate în statele membre în cadrul executiei bugetului UE variaza de la 14 % la 80 %, în functie de statul membru vizat”, sustine Executivul european.

În 2010, s-au înregistrat 600 de cazuri de presupusa frauda referitoare la cheltuielile si veniturile UE, iar statele membre au declarat cazuri de suspiciuni de frauda în valoare de 600 de milioane de euro.

În cazurile vizate, persoanele care au solicitat fonduri UE au furnizat informatii false pentru a beneficia de finantare sau functionarii nationali au acceptat bani în schimbul atribuirii unui contract de achizitii publice, încalcând astfel normele în materie.

Dupa votul din Comisia JURI, propunerea va ajunge la Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne si la Comisia de control bugetar. Va urma apoi votul în plenul PE, unde vor fi si amendamente. Propunerea va fi adoptata abia dupa ce Consiliul, cu o majoritate calificata, va aproba textul cu toate amendamentele Parlamentului European. Catalina Mihai, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie