Metrorex va majora tarifele pentru calatoria cu metroul. Vezi comparatia cu tarifele din alte tari

 

Ca sa justifice cresterea tarifelor pentru calatoria cu metroul, care se va produce luna aceasta, reprezentantii Metrorex au facut o comparatie cu tarifele practicate pentru acest gen de transport în alte mari orase europene, fara a lua, însa, în calcul si veniturile lunare ale românilor. Potrivit Eurostat, raportat la puterea de cumparare, românii au cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeana.

metrou bilet”În Bucuresti, pretul actual pentru o calatorie cu metroul este de circa 45 euro centi fata de alte administratii de metrou în care pretul cel mai scazut pentru o calatorie este peste 1 euro. Cu unele exceptii, cum este Sofia (Bulgaria), unde pretul este 0,51 euro, foarte apropiat de metroul din Bucuresti. Altfel, în Budapesta si la Roma costul este de 1 euro, la Paris ajunge la 1,7 euro, în timp ce în Viena si Madrid este de 2 euro. Putin mai mult costa o calatorie cu metroul la Berlin (2,10 euro) si Amsterdam (2,7 euro), pentru Londra lucrurile stând total diferit: 5 euro”, reiese din datele Metrorex.

Este clar ca întotdeauna sa plateste un anumit pret pentru a avea confort si siguranta, însa nu trebuie ignorat nici faptul ca multi români au veniturile foarte scazute. Conform datelor publicate de Eurostat în luna august, tara noastra se afla pe penultimul loc în clasamentul salariilor minime în termeni nominali, cu 179 de euro brut pe luna, înaintea Bulgariei, care are 159 de euro brut. Însa, daca se ia în calcul puterea de cumparare a salariului minim, România se afla pe ultimul loc, cu 313 euro pe luna echivalent, dupa Bulgaria, cu 324 de euro pe luna.

Altfel, scumpirea calatoriilor cu metroul va avea ca efect o crestere lunara a veniturilor Metrorex de aproximativ 5 mil. lei, potrivit datelor companiei. Odata cu aceasta ajustare, reprezentantii companiei au anuntat ca ”au în vedere si asigurarea de raspundere civila generala pentru prejudicii produse calatorilor în caz de accidente / incidente feroviare”.

Aplicarea noilor tarife se va realiza în cursul lunii noiembrie 2013, la trei zile dupa publicarea în Monitorul Oficial a actului normativ de aprobare. Cartelele de calatorie achizitionate pâna în ziua precedenta aplicarii noilor tarife pot fi utilizate pâna la terminarea numarului de calatorii sau expirarea duratei de valabilitate înscrisa pe cartela la data achizitiei. Practic, tarifele pentru calatoria cu metroul vor creste undeva între cu 25% si 33%, în functie de tipul de cartela. Astfel, o cartela cu doua calatorii va fi cu 25% mai scumpa si va costa 5 lei, comparativ cu 4 lei în prezent, în timp ce cea cu zece calatorii va avea un tarif mai mare cu 33%, de 20 de lei, fata de 15 lei în prezent.

De asemenea, abonamentul saptamânal cu numar nelimitat de calatorii va costa 25 de lei, fata de 20 de lei (plus 25%), în timp ce abonamentul lunar cu numar nelimitat de calatorii va costa 75 de lei, fata de 60 de lei în prezent, adica un plus 25%. Abonamentul lunar cu 62 de calatorii se va scumpi cu 30%, pâna la 65 de lei, de la 50 lei în prezent, iar abonamentul de o zi va fi mai scump cu 33% si va costa 8 lei, fata de 6 lei în prezent. Ilinca Pop, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie