Dorin Valeriu Badulescu, Presedintele Consiliului de Mediere: Putem sa facem din profesia liberala un bun national

 

La Conferinta UPLR de ieri, 5 noiembrie 2013, Consiliul de Mediere a participat ca membru cu drepturi depline.
Presedintele CdM, Dorin Valeriu Badulescu, a tinut urmatorul discurs:

Dorin Valeriu Badulescu, Conferinta UPLR

Dorin Valeriu Badulescu, Conferinta UPLR

Medierea, ca profesie, este relativ noua in spatiul profesiilor independente din Romania si a dobandit in ultima perioada valente de care spectrul social national avea nevoie in vederea schimbarii de mentalitate si trecerii de la o societate conflictuala la o societate cu aplecare spre dialog si cooperare. Ultimele doua decenii au consacrat Romania ca o tara dominata de conflicte, in care lipsa de intelegere si de compasiune dintre cetateni a devenit cotidiana si pentru care societatea nu a avut raspuns la momentul oportun, acum ramanand pentru moment in sarcina mediatorilor sa incerce schimbarea in mentalitate, o sarcina grea, cu implicatii majore pe scara sociala.
Aparitia medierii in Romania nu a ramas indiferenta pentru profesiile independente, primele persoane instruite in calitate de mediatori intr-un program finantat de Ambasada SUA in colaborare Ministerul de Justitie si Baroul Dolj fiind selectate dintre alti profesionisti independenti, avocatii. Acesta a fost inceputul unei profesii ce s-a dezvoltat mai intai bazata fiind pe profesionalismul avocatilor, pentru ca apoi sa se dezvolte si cu contributia altor bresle importante din tara precum notarii, juristii, medicii, practicienii in insolventa, psihologii, economistii, expertii, evaluatorii si multi altii. Fiecare dintre aceste profesii a adus din experienta propriului sistem ceea ce era benefic si pozitiv pentru a creiona ceea ce speram sa devina unul dintre cele mai competitive sisteme de profesionisti independenti.
Organizarea profesiei de mediator este diferita totusi de celelalte profesii independente, demonstrand in putinii ani de existenta ca este posibil si in Romania ca profesionistul liberal sa fie cu totul independent, in sensul libertatii de asociere, mediatorii fiind organizati in asociatii profesionale fara a fi subordonate fata de organismul central de autorizare, reglementare si control – Consiliul de Mediere. Iata ca impreuna, profesionisti independenti si nu numai, au gasit o formula speciala care le da libertatea de miscare de care au nevoie si le garanteaza opinia in interiorul corpului profesional.
Fiind o profesie vocationala cu predilectie, medierea s-a adresat celor ce au gasit in interiorul lor puterea de a dialoga eficient imbinata cu dorinta de a face bine si cu deschiderea la nou asa cum este caracteristic in primul rand profesionistilor independenti. Reunind sub aceeasi mantie persoane din multitudinea de domenii liberale ce exista pe piata interna medierea creeaza premisele unor legaturi stranse intre profesionisti provenind din diverse sisteme cu experiente si viziuni diferite care au concurat la crearea a ceea ce speram sa fie un model demn de urmat si pentru profesiile ce vor apare in viitor.
De altfel, nu este deloc intamplator ca a avea calitatea de mediator este compatibila cu oricare alta calitate indiferent de domeniul in care activeaza profesionistul respectiv, dubla valenta fiind o caracteristica ce creeaza o legatura stransa intre sistemul de provenienta initial al profesionistului si sistemul de mediere. In prezent, cea mai mare parte dintre mediatorii autorizati provine din randul altor profesii liberale, ceea ce arata inca odata, daca era nevoie, ca practicarea in paralel a doua sau mai multe profesii independente este o formula viabila si de viitor.
Ceea ce demonstreaza insa forta profesiilor liberale este aceea ca un sistem tanar cum este cel de mediere reuseste sa uneasca profesionisti din diverse domenii care au simtit potentialul acestei profesii. Diversitatea experientelor cumulate aduse in sistemul de mediere da forta si in acelasi timp intelepciune si daruire, lucruri atat de necesare in Romania cotidiana. Faptul ca necesitatea schimbarii de mentalitate in plan social si trecerea de la conflict catre dialog nu pot fi amanate la nesfarsit a fost inteles de catre profesionistii independenti, primii pasi spre acest lucru fiind facuti prin contributiile acestora la conturarea unui sistem de mediere puternic ce numara azi aproape 9.000 de mediatori, ceea ce reprezinta cel mai puternic corp de profesionisti de acest tip din Europa.
Determinarea si unitatea profesionistilor independenti este un deziderat pentru care Uniunea Profesiilor Liberale din Romania militeaza de mai multi ani si acest lucru este posibil atat timp cat diversitatea de experiente proprii de sistem s-a compatibilizat in interiorul sistemului de mediere. Astfel, consider ca din moment ce avem ca profesionisti o experienta comuna precum cea din mediere, putem crea la nivel national un corp al profesionistilor independenti a carui coloana vertebrala sa fie una solida, cladita pe importanta economica si sociala a meseriilor noastre.
Importanta profesiilor noastre este evidenta, utilitatea sociala cu atat mai mult, iar valorizarea profesionistilor liberali trebuie sa devina in urmatorii ani un obiectiv de indeplinit pentru toate sistemele, indiferent de specializarea si interesele caracteristice propriei bresle. Cu totii suntem constienti ca putem beneficia de mai multe avantaje pentru fiecare dintre sistemele proprii, daca, sub egida Uniunii Profesiilor Liberale din Romania, vom conlucra la intarirea importantei acestei institutii, care sa ne reprezinte si sa asigure un cadru unitar de manifestare in limite de onestitate si cooperare. Un astfel de obiectiv de colaborare si unitate intre profesiile liberale poate crea un sistem monolit de care fiecare dintre profesii sa beneficieze raportat la importanta serviciilor pe care le prestam, pentru ca numai o politica unitara poate da forta necesara profesiilor independente ca filon important in economia nationala. Atat timp cat impreuna demonstram ca se poate colabora institutional, importanta profesionistului independent in Romania va fi de necontestat, cu beneficii atat economice, pentru fiecare sistem, dar si individual, pentru formele de exercitare a profesiei. Perspectivele sistemului de mediere sunt importante si dezvoltarea acestuia nu poate fi independenta de dezvoltarea celorlalte profesii liberale, deoarece legaturile pe care medierea le poate avea cu toti profesionistii independenti converg spre dezvoltarea comuna si spre deschiderea de noi oportunitati si segmente de piata mai greu abordabile pana acum.
In acest context, propunerea noastra de viitor se refera la incheierea unor parteneriate bilaterale intre profesiile independente, ca masura apta sa determine primul pas catre normalitate si cooperare intre profesionistii din diversele bresle. Aceasta atitudine trebuie sa conduca in mod natural la elaborarea unei strategii comune de dezvoltare a profesiilor independente cel putin pentru urmatorii ani, strategie care dublata de o activitate importanta de lobby sa duca spre progresul profesionistilor din fiecare sistem.
In aceasta modalitate, prin cooperare si respect reciproc putem sa facem din profesia liberala un bun national.
In incheiere, stimati colegi, va adresez invitatia de a participa in data de 28 noiembrie 2013 la Conferinta Nationala a Mediatorilor cu tema Medierea – un bun national.

I.T.F

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie