Contabilitatea certificatelor verzi va fi schimbata. Noi conturi introduse in Planul de conturi general
Regulile contabile aplicabile anumitor societati comerciale urmeaza sa se schimbe, se arata intr-un proiect al Ministerului Finantelor, lansat marti in dezbatere publica. Documentul cuprinde, printre altele, noutati in ceea ce priveste contabilitatea certificatelor verzi si de asemenea sunt introduse noi conturi in Planul de conturi general.
Finantele au lansat marti in dezbatere publica un proiect de ordin pentru modificarea si completarea unor reglementari contabile. Unele dintre modificarile si completarile aduse prin prevederile propuse nu au impact asupra rezultatului perioadei, iar altele influenteaza favorabil rezultatul entitatilor, a precizat ministerul.
Noi reguli pentru creantele preluate prin cesionare
Potrivit proiectului de ordin al MFP urmeaza sa modifice prevederile privind creantele preluate prin cesionare, in sensul ca acestea vor fi evidentiate in contabilitate la costul de achizitie, valoarea nominala a acestora fiind urmarita extracontabil.
In cazul in care cesionarul recupereaza o suma mai mare decat costul de achizitie al creantei, diferenta pana la suma preluata (valoarea nominala a creantei) va reprezenta venit la data incasarii, se arata in proiect.
In prezent, legislatia stabileste ca in cazul cesionarii unei creante, diferenta dintre valoarea creantei preluate prin cesionare si suma de achitat cedentului reprezinta venit la data constatarii drepturilor si obligatiilor, potrivit clauzelor contractuale. Pentru suma creantei preluate care se estimeaza ca nu poate fi recuperata, concomitent cu preluarea creantei se inregistreaza si deprecierea corespunzatoare.
Cum vor tine contabilitatea sediile permanente?
Dispozitiile propuse de Finante introduc noutati si in ceea ce priveste contabilitatea intocmita de sediile permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate.
Astfel, in situatia in care persoana juridica cu sediul in strainatate isi desfasoara activitatea in Romania prin mai multe sedii permanente, situatiile financiare anuale si raportarile contabile cerute de Legea contabilitatii nr. 82/1991 urmeaza sa fie intocmite de sediul permanent desemnat sa indeplineasca obligatiile fiscale, se mentioneaza in proiect.
Acest lucru nu este prevazut in legislatia actuala.
Ce tratament contabil vor avea certificatele verzi?
Tratamentul contabil al certificatelor verzi acordate va suferi de asemenea modificari si vor fi introduse noutati legate de certificatele verzi amanate, se arata in proiectul de act normativ lansat recent in dezbatere publica.
Mai exact, producatorii de energie din surse regenerabile, care beneficiaza de certificate verzi emise de operatorul de transport si sistem urmeaza sa inregistreze certificatele primite intr-un nou cont, 507 „Certificate verzi acordate”, pe seama veniturilor (contul 768 „Alte venituri financiare”/analitic distinct), se arata in documentul citat.
In prezent, producatorii de energie inregistreaza certificatele verzi in contul 508 „Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate”/analitic distinct, pe seama veniturilor inregistrate in avans (contul 472 „Venituri inregistrate in avans”/analitic distinct). Veniturile inregistrate in avans se inregistreaza in contul de profit si pierdere pe masura vanzarii certificatelor verzi.
In ceea ce priveste certificatele verzi amanate in baza Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, Finantele propun ca acestea sa fie evidentiate intr-un cont nou, 266 „Certificatele verzi amanate”, pe seama veniturilor inregistrate in avans (contul 472 „Venituri inregistrate in avans”/analitic distinct). Veniturile inregistrate in avans se evidentiaza in contul de profit si pierdere (contul 768 „Alte venituri financiare”/analitic distinct) pe masura vanzarii certificatelor verzi.
Citeste mai departe pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!