Noi concurenti pentru privatii din sanatate

 

Pentru 5 lei cheltuiti în UE de un român la medic, CNAS ramburseaza 2 lei. Cei care nu au diferenta vor renunta, dar cei care îsi permit vor prefera strainatatea, mai ieftina decât privatul autohton.

spital mediciDaca, pâna acum, cine mergea în strainatate pentru tratament medical o facea pe banii sai sau cu ajutorul celebrului formular 112, lucrurile s-au schimbat, de mai mult de o saptamâna. Statul român va deconta partial serviciile medicale de care beneficiaza cetatenii români oriunde în UE, odata cu intrarea în vigoare a Directivei UE 24/2011.

De ce aceasta noua masura este folositoare pentru toti europenii, în afara de români? Adaptat la realitatile autohtone, „cadoul european“ îsi pierde din farmec: diferentele dintre preturile interventiilor medicale din spitalele si clinicile UE si cele din România sunt foarte mari. Astfel, pe lânga cheltuielile legate de transport si cazare, românii ar trebui sa plateasca diferente mai mari decât oricare alti europeni, inclusiv bulgarii.

Noi concurenti pentru privati

Cei care îsi permit totusi sa achite aceste diferente sunt, cel mai probabil, clientii clinicilor si spitalelor private autohtone. Odata ce vor avea ocazia sa mearga în strainatate si sa fie tratati, potrivit Directivei, la fel ca cetatenii tarii respective, cu considerabil mai putina birocratie, unii ar putea sa prefere aceasta varianta.
Mai ales ca tarifele la clinicile si spitalele din România sunt mai mari decât cele de la unitatile medicale din Ungaria, Turcia sau Marea Britanie.

Un competitor important pentru operatorii medicali privati din România sunt spitalele vecinilor unguri. De exemplu, o interventie pentru hernie de disc lombara costa aproximativ 7.000 de lei la spitalele din Ungaria, în timp ce media de pret de la clinicile private din România este undeva la 9.500 de lei. Sigur, ne putem gândi ca cu tot cu cheltuielile legate de deplasare si cazare, se ajunge tot la suma din tara, însa mai este un factor care poate înclina definitiv balanta spre anumite clinici din strainatate.

Daca Ministerul Sanatatii merge înainte cu planurile de a stopa decontarile catre privati, tarifele de acum ar putea creste mult, ba chiar cei 10% din totalul jucatorilor, dependenti de bugetele CNAS, ar putea disparea.
Ajutor doar pentru straini

Operatorii privati sunt deranjati de faptul ca, în timp ce statul va deconta unor spitale straine interventiile, lor le-ar putea fi taiate fondurile de la bugetul Casei: „Practic, CNAS va fi nevoita sa deconteze servicii operatorilor medicali straini care nu au semnat niciun fel de contract-cadru. Probabil ca, începând cu aceeasi data, nu vor mai putea limita nici decontarile cu operatorii de servicii medicale din România, în caz contrar intrând în conflict cu Consiliul European al Concurentei“, spune Mihai Marcu, presedintele CA al MedLife.

Indiferent ce va decide Ministerul Sanatatii, realitatea este ca numai strainii sau românii înstariti vor putea beneficia de avantajele acestei noi legislatii. Anual, vin în tara 60.000 de straini pentru a se trata aici, de trei ori mai multi decât românii care merg la rândul lor pentru tratament medical în alte tari europene. Solutii sunt, dar nu sunt bani: „Mai corect ar fi ca decontarile sa se ridice la nivelul costurilor din privat, altfel implementarea nu aduce beneficii reale pentru pacient“, crede Robert Chitan, director de promovare la Gral Medical. Sigurele care nu s-au gândit la solutii sunt autoritatile, care nici macar nu au un punct de informare pe acest subiect, cum cere legislatia europeana.

Vezi tabelul cu diferentele de pret pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie