Mugur Isarescu considera ca bancile comerciale ar trebui sa coboare mai repede dobanzile la credite
Este în interesul bancilor comerciale sa coboare mai repede dobânzile la credite pentru ca multi dintre indicatorii bancilor depind de volumul creditarii, a declarat marti guvernatorul Bancii Nationale a României, Mugur Isarescu.
‘Mesajul nostru nu este legat neaparat de a imprima o tendinta, sa spunem impusa, bancilor comerciale. Eu m-am exprimat corect si revin. Este în interesul bancilor comerciale sa coboare mai repede dobânzile la credite, daca au o viziune pe termen mai îndelungat, pentru ca indicatorii lor, majoritatea indicatorilor lor, de profitabilitate, solvabilitate, chiar indicatorul acesta care stârneste multe întrebari si anume rata creditelor neperformante, toti acesti indicatori depind de soldul creditarii, de volumul creditarii. Este în interesul lor. Aceasta ca sa dispara orice comentarii ca le dam indicatii. Avem o viziune de ansamblu pe care ne-o da si pozitia în cadrul economiei românesti, pozitia de banca centrala si informatiile’, a spus Isarescu.
Guvernatorul bancii centrale sustine ca cererea scazuta de credite de pâna acum a fost determinata si de costul ridicat al creditarii si de un fel de pozitie medie, adica bancile care au un volum mai mare de credite neperformante trateaza la fel si clientii buni si clientii mai putini buni, iar aici trebuie facuta diferentierea foarte clara.
De asemenea, Isarescu a precizat ca sursa de câstig a bancilor va fi în perioada urmatoare nu din marja, ci din volum.
În ceea ce priveste pastrarea de bani în cutiile de valori, guvernatorul a spus ca aceasta reflecta neîncredere, iar în cazul reclamatiilor de furt din casete trebuie lasate autoritatile sa termine investigatiile.
‘Tendinta aceasta am observat-o înca de la declansarea crizei. Chiar de la aceasta masa în 2008-2009 spuneam despre procesul care reflecta criza – lipsa de încredere: omul se ducea la banca, scotea banii din cont si se ducea la subsol si depunea în caseta. Si atunci erau dobânzi, de 8-10-12-14%. Reflecta neîncredere si ma opresc la neîncredere cu toate dimensiunile neîncrederii’,a mai spus Isarescu. AGERPRES/(AS – autor: George Banciulea, editor:Andreea Marinescu), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!