Incasarile bugetului la noua luni, destabilizate de pierderile bancilor si ale BNR

 

Bancile au platit la buget doar 15,7 milioane de lei ca impozit pe profit în primele noua luni, iar Banca Nationala zero.

Pierderi financiareStatul a încasat în primele noua luni din acest an doar 15,7 mil. lei de la banci în contul impozitului pe profit, de 18 ori mai putin decât în aceeasi perioada din 2012, iar la varsamintele din veniturile nete ale BNR figureaza un minus de 29,4 mil. lei, potrivit informatiilor transmise de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) la solicitarea ZF.

„BNR nu este o institutie al carei scop principal este profitul. Profitul nu este o valoare care are legatura cu performanta BNR. Profitul este o valoare care apare în împrejurari specifice – ce nu tin de performantele BNR, care sunt constant bune -, ci tin de realitatea economica, de conjunctura internationala. Unii ani sunt cu profit, altii cu pierdere. În anii cu profit este bucuria Fi­nan­telor pentru ca BNR varsa 80% la bu­get“, a comentat pentru ZF Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Anul trecut, sumele virate la buget de BNR din veniturile nete au depasit nivelul prognozat de Ministerul Finan­telor, ajungând la 1,33 mld. lei. Banca centrala este obligata, potrivit legii, sa vireze catre bugetul de stat 80% din veniturile nete înregistrate.

În primele noua luni ale anului 2013 veniturile bugetare totale au fost sub nivelul prognozat de Ministerul Finan­telor, doar în trimestrul al treilea statul colectând cu 4 mld. lei mai putin decât suma programata.

Unul din factorii care au determinat nivelul mai redus al veniturilor, invocat de Ministerul Finantelor, a fost reducerea încasarilor de la sectorul bancar.

Citeste mai departe pe zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie