Curtea de Conturi a UE a gasit nereguli privind achizitiile publice si dezvoltarea rurala din Romania, in exercitiul financiar 2012

 

Curtea de Conturi a UE a constatat ca sistemul privind fondurile de dezvoltare rurala în România este „ineficace”, iar procedurile de achizitii publice prezinta numeroase nereguli, potrivit raportului privind exercitiul financiar 2012, prezentat marti la Luxemburg.

curtea europeana de conturiRaportul a constatat ca, în majoritatea domeniilor de cheltuieli ale bugetului UE, înca nu se respecta în integralitate legislatia în vigoare. De aceea, Curtea de Conturi a UE a adresat un apel în vederea reconceperii normelor care se aplica cheltuirii fondurilor UE si a recomandat simplificarea cadrului legislativ.

România s-a aflat printre cele 14 state în care au fost verificate 160 de operatiuni din cadrul programului pentru dezvoltare rurala.

În ceea ce priveste cheltuielile aferente dezvoltarii rurale, dintre cele 160 de operatiuni cuprinse în esantion, 101 (63%) erau afectate de eroare.

Curtea a apreciat ca, pentru majoritatea operatiunilor afectate de eroare, autoritatile nationale dispuneau de informatii suficiente care sa le fi permis detectarea si corectarea erorilor respective.

În raport se arata ca s-au constatat cazuri de nerespectare a cerintelor de eligibilitate pentru proiecte de investitii în România, Germania, Spania, Grecia, Franta, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia si Marea Britanie.

În cazul României s-au constatat mai multe cazuri de încalcare a normelor privind achizitiile publice. Autorii raportului ofera si un exemplu, unde beneficiarul (o municipalitate rurala) a solicitat sprijin pentru un proiect de investitii care includea o retea de alimentare cu apa potabila, un sistem de canalizare, modernizarea drumurilor locale si o cladire destinata comunitatii. Sapte ofertanti au depus oferte, iar cinci dintre acestea au fost respinse de beneficiar întrucât nu îndeplineau cerintele. Curtea a constatat ca ofertantul câstigator nu îndeplinea doua cerinte stabilite în cadrul procedurii si ca, în plus, alte oferte fusesera excluse tocmai pentru ca nu îndeplineau aceste cerinte. „Din cauza neconformitatii cu documentatia de atribuire si a nerespectarii principiului tratamentului egal, aspecte care au influentat rezultatul procedurii de achizitii, cheltuielile în cauza sunt neeligibile”, a constatat Curtea.

Comisia Europeana a raspuns Curtii de Conturi ca, în auditurile sale, a constatat, de asemenea, deficiente importante în ceea ce priveste procedurile de achizitii publice derulate în România. Totodata, se precizeaza ca serviciile Comisiei vor examina constatarile Curtii, alaturi de autoritatile nationale, „cu scopul de a proteja interesele financiare ale UE si de a recupera toate platile necuvenite”.

Raportul a mai detectat în cazul României erori recurente cu impact financiar si în ceea ce priveste includerea de TVA neeligibil în cheltuielile eligibile.

Referitor la eficacitatea sistemului de dezvoltare rurala din România, Curtea de Conturi a identificat mai multe deficiente. În primul rând, exista deficiente la nivelul controalelor administrative privind conditiile de eligibilitate si angajamentele, cum ar fi nedetectarea TVA neeligibil sau a dublei finantari. În al doilea rând, autoritatile de control au facut o „evaluare insuficienta a caracterului rezonabil al costurilor” proiectelor. Deficiente au fost gasite si în aplicarea reducerilor sau a recuperarilor de fonduri. Totodata, Curtea a subliniat „calitatea nesatisfacatoare a controalelor la fata locului” si deficiente la nivelul conceperii si al implementarii sistemului de control pentru verificarile în materie de ecoconditionalitate.

Citeste articolul integral pe mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie