Presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, considera ca cei care s-au ocupat de intermedierea vanzarii a 15% din Romgaz s-au gandit mai mult la interesele lor

 

Dan Radu Rusanu, pre­se­din­te­le ASF, Autoritatea de Su­pra­veghere Finan­ciara, sus­ti­ne ca cei care s-au ocupat de intermedierea vân­zarii a 15% din Romgaz (banca americana Gold­man Sachs, Erste, Raiffeisen si BCR – n. red. ) s-au gândit mai mult la interesele lor în tranzactie si mai putin la cele ale vânza­torului – statul român – cel care i-a angajat si îi plateste pentru a obtine cel mai bun pret.

bani, lupa, stilou, asfEvaluarea total gresita din partea consultantilor a interesului si capacitatii pietei interne de a absorbi aceasta ofer­ta de actiuni, cea mai mare din istoria României, evaluare acceptata de catre vânzator prin departamentul de energie prin ministrul Constantin Nita, si di­rec­tia de privatizari (condusa de Gabriel Dumitrascu), a pus Guvernul în postura sa scada pretul înainte de oferta de la 600 mil. euro pentru 15% din actiuni la 386 mil. euro (1,7 mld. lei) cât s-a obtinut în final.

„Dar atunci când este un consultant platit de statul român, el trebuie sa maximizeze profitul tuturor partilor implicate – inclusiv emitentul, caruia trebuie sa îi ofere un interval de pret cât mai mare pe masura a ceea ce este dispusa piata sa plateasca. Un consultant care nu maximizeaza în primul rând profitul clientului sau poate fi privit ca un consultant mai putin serios. Mi-as dori ca, pe viitor, statul român sa apeleze la cei mai seriosi consultanti, repet interesati în principal de maximizarea veniturilor emitentului si tinând cont în egala masura de interesul pe care o actiune precum cea a Rom­gaz ar putea sa îl suscite în piata. Sub­es­ti­marea pietei locale a fost un lucru gre­sit“, a spus Rusanu vineri dupa-amiaza într-un interviu pentru ZF la câteva ore dupa ce ministrul Nita si directorul Gabriel Dumitrascu au anuntat „succesul ofertei Romgaz“ si pretul final.

„Pai când ai economisire de peste 46 miliarde de euro (în România) chiar credeti ca în cazul unei societati ca Romgaz îi este greu sa traga 600 milioane de euro? Aceasta a fost cifra initiala estimata de Guvrern ce urma sa fie obtinuta. Dar am observat ca emitentul si consultantul au coborât aceasta dorinta initiala, pentru ca pretul de oferta a fost departe de prima estimare“, a mentionat Rusanu.

Întrebati de ce nu au stabilit un interval de pret mai mare pentru vânzarea actiunilor Romgaz, oficialii Depar­ta­men­tului pentru Energie au raspuns ca pretul propus de consultanti a fost si mai mic. „Sigur ca mi-as fi dorit sa luam vreo jumatate de miliard de euro, pentru ca Romgaz e o companie valoroasa, de viitor, dar consultantul, care a facut oferta, a venit cu un interval de pret si mai mic. Înainte de a vota pretul în Guvern echipa noastra a negociat cu consultantii pâna la 7 dimineata pentru a urca pre­tul“, a declarat ministrul energiei Con­stantin Nita, vineri, în conferinta în care a prezentat rezultatul ofertei Romgaz.

Citeste mai departe pe zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie