Ministrul de Externe, Titus Corlatean: Subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, pe agenda Consiliului JAI din decembrie

 

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat ca presedintia lituaniana a UE a înscris subiectul aderarii României si Bulgariei la Schengen pe agenda Consiliului JAI din decembrie, când ar fi legitim sa se ia o decizie favorabila.

titus corlatean„Presedintia lituaniana a UE a înscris cu mai multe luni în urma ca proiect de decizie pentru Consiliul JAI din decembrie chestiunea aderarii României si Bulgariei. Muncim în continuare pentru ca acest proiect, posibil cu doua trepte, sa ramâna valabil în decembrie”, a precizat seful diplomatiei, duminica, la Realitatea TV.

Ministrul Corlatean a mai spus ca, în acest sens, „va conta foarte mult ce se întâmpla la Berlin” (unde se poarta negocieri între CDU si SPD pentru formarea unui guvern – n.r.), dar ca discutiile dintre premierul Victor Ponta si cancelarul Angela Merkel „au ajutat în a se întelege mai bine anumite aspecte”.

„Evident ca ne dorim (aderarea la Schengen – n.r.) în decembrie, pentru ca este o chestiune legitima pentru România. Daca nu se va întâmpla acest lucru, nu exista alternativa decât a continua eforturile pentru aderarea la Spatiul Schengen”, a precizat ministrul Afacerilor Externe.

Titus Corlatean a fost de asemenea întrebat despre declaratii recente ale vicepresedintelui CE Viviane Reding, comisar european pentru Justitie.

Reding a declarat pentru saptamânalul Die Zeit ca este nevoie de o noua modificare a tratatelor europene, mai ales în ceea ce priveste protejarea statului de drept.

„În prezent, daca un stat membru încalca statul de drept, noi avem la dispozitie o singura posibilitate de sanctionare, «optiunea nucleara»: putem retrage tarii respective dreptul de vot”, a precizat vicepresedintele CE.

Reding a spus ca UE are nevoie si de alte optiuni, întrucât exista „un numar de state membre în care statul de drept este amenintat sau pus sub semnul întrebarii”. Întrebata daca se refera la România si Ungaria, Viviane Reding a spus ca „da, dar nu numai”.

Titus Corlatean a opinat ca oficialul european s-a referit, „din perspectiva domniei sale, la situatia politica de anul trecut”.

„Pâna una, alta (…) exista alegeri europene, la care inclusiv comisarii se pare ca sunt extrem de interesati, inclusiv doamna Reding, asa ca mai citim aceste declaratii si din aceasta cheie”, a mai spus el. Catalina Mihai, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie