Anularea dobanzii unui credit ipotecar. Motivarea instantei

 

Dupa patru ani de lupta prin tribunale cu banca, un bihorean a ramas fara dobânda la credit, aceasta fiind considerata abuziva. Cum motiveaza magistratii aceasta decizie.

dobandaDupa mai multe luni de întârziere, Tribunalul Bihor a redactat decizia prin care a consfintit ca un client al Bancii Comerciale Române nu va mai plati dobânda la credit de acum înainte, ba mai trebuie sa primeasca si toti banii încasati pâna acum cu acest titlu. Pasul era necesar pentru ca decizia sa poata fi pusa în aplicare.

De acum încolo, clientul va plati o rata de aproximativ 300 de euro, dupa calculele sale, fata de 1.000 de euro.

Pentru asta a fost nevoie de doua procese: unul în care clientul s-a judecat cu banca prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, si un al doilea în care BCR a dat în judecata clientul pentru ca acesta n-a vrut sa semnze un act aditional – lucru mai rar întâlnit în istoria „relatiei” client-banca din România.

Despre decizia magistratilor bihoreni, ECONOMICA.NET a mai scris în exclusivitate la începutul lunii iulie.
Gâlceava unui oradean cu banca

G.V. din Oradea a luat un credit imobiliar de 105.000 de euro de la BCR în martie 2008. Dobânda era fixa, de 6,2% în primul an, si variabila din al doilea an, dupa formula: „dobânda curenta este formata din dobânda de referinta variabila, care se afiseaza la sediile BCR, la care se adauga 1,20 puncte procentuale”, potrivit art. 4 din contract. Art. 7 din contractul de credit enumera comisioanele variabile în functie de evolutia pietei financiar bancare, iar art. 2.10, cu titlul „Dobânda variabila” din Conditile generale de creditare prevedea ca pe parcusul derularii creditului banca poate modifica dobânda fara consimtamântul Împrumutatului, în functie de costul resurselor de creditare, noul procent de dobânda aplicându-se de la data modificarii acestuia, la soldul creditului existent”.

Ceea ce s-a si întâmplat. Între cele doua parti a intervenit, brusc, criza financiara, astfel ca, dupa primul an, dobânda a crescut la peste 10%, si rata lunara a crescut în consecinta. (Mai multe despre clauza de dobânda a BCR, aici)

Simtindu-se nedreptatit si lovit în buzunare de evolutia dobânzii BCR, rata îi crescuse de la 700 la 1.000 de euro, plus ca leul se depreciase puternic, clientul s-a adresat Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor în iulie 2009.

În mai 2011, obtinuse o decizie definitiva si irevocabila la Tribunalului Bihor împotriva BCR, dupa ce a reclamat clauzele expuse mai sus. Instanta a hotarât ca acestea sunt abuzive, potrivit legii 193/2000, si a dispus eliminarea lor, iar creditul a ramas, astfel, fara dobânda.
BCR si-a dat clientul în judecata pentru ca n-a vrut sa semneze

BCR si-a vazut contractul cam usor descoperit pe partea de costuri si a chemat clientul sa semneze un act aditional, prin care dobânda sa fie calculata în functie de Euribor 6M + 4,4 pp, plus o serie de comisioane, dintre care unul de administrare de 27 de euro pe luna.

Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie