Proiectul posturi.gov.ro, nominalizat pentru premiul „Bright Spots” din Londra

 

Proiectul posturi.gov.ro, al Guvernului Romaniei, a fost unul dintre cele sapte nominalizate pentru premiul “Bright Spots”, oferit în cadrul Summit-ului Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisa de la Londra în semn de recunoastere a eforturilor de crestere a transparentei decizionale si implicare a cetatenilor în actul de guvernare. Proiectul a fost realizat de catre Cristian Botan, consilier în cadrul Cancelariei Primului-ministru al României, si Radu Puchiu, Secretar de Stat în cadrul aceleiasi Cancelarii.

posturi.gov.ro platforma onlineReprezentantii Guvernului României au prezentat initiativa posturi.gov.ro celor peste 1,000 de delegati din cele 61 de tari participante la Summit: reprezentanti ai guvernelor, experti ai societatii civile, activisti, oameni de afaceri, jurnalisti, bloggeri si reprezentanti ai diverselor organizatii internationale – de ex. ai Bancii Mondiale, ai Bancii de Dezvoltare Inter-americana, ai Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare si ai Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare. Summit-ul a oferit prilejul prezentarii unor exemple concrete ale modului în care transparentizarea poate sa îmbunatateasca serviciile publice, sa ajute la cresterea economica, sa reduca saracia si coruptia si sa restaureze încrederea oamenilor în guvernele tarilor lor.

Site-ul posturi.gov.ro aduna informatiile legate de posturile disponibile în organizatiile publice si le transmite saptamânal celor peste 20.000 de utilizatori, astfel încât de la lansarea sa procesul de recrutare în administratia publica a devenit mai transparent.

Posturi.gov.ro face parte din Planul national de actiune 2012-2014 pentru implementarea angajamentelor asumate prin Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisa, elaborat de catre Guvernul României în urma consultarii cu reprezentantii societatii civile în vederea crearii conditiilor pentru o guvernare mai transparenta.

Conform Raportului de Autoevaluare a Planului national de actiune, pâna la data de 30 septembrie 2013, au fost îndeplinite 60% dintre angajamentele asumate pentru primul an de implementare a Planului, în timp ce alte 30% au fost realizate partial. În plus, a fost îndeplinit în avans unul dintre angajamentele pentru anul 2014, si anume integrarea datelor deschise într-o platforma unica la nivel national, si anume data.gov.ro.

OGP este o initiativa multilaterala ce are ca scop securizarea angajamentelor asumate de guverne pentru a promova transparenta, a spori participarea civica, a lupta împotriva coruptiei si a valorifica noile tehnologii cu scopul de a ajuta guvernele sa devina mai deschise, mai eficiente si mai responsabile. Parteneriatul promoveaza noi metode prin care cetatenii si statul lucreaza împreuna pentru a rezolva probleme comune.

OGP s-a lansat oficial în septembrie 2011, când 8 guverne fondatoare – din Brazilia, Indonezia, Mexico, Norvegia, Filipine, Africa de Sud, Marea Britanie si Statele unite – au aprobat o Declaratie privind Guvernarea Deschisa (Open Government Declaration) si au publicat planuri nationale de actiune cu angajamente specifice de reforma.

În doar doi ani, celor 8 tari fondatoare li s-au alaturat înca 53, aducând totalul la 61 de tari participante. Populatia totala a acestor 61 de tari este de 1,94 de miliarde de oameni – cifra bazata pe statisticile din 2012 ale World Bank. amosnews.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie