Probleme in afaceri pentru cel mai bogat om din Romania

 

Toate par sa îi mearga prost celui mai bogat om din tara: combinatele nu îi functioneaza din lipsa de gaz, turnul de birouri nu a primit, în trei ani, nici macar PUZ-UL, iar pentru termocentrala lui de 1 miliard de euro nu gaseste finantare. Ca un facut, apare si într-un dosar de subminare a economiei nationale. Totusi, Ioan Niculae se simte înca puternic si spune ca toate aceste probleme sunt trecatoare

ioan niculaeOmul de afaceri Ioan Niculae, cel mai bogat român, potrivit Forbes, are mari probleme în afaceri. Afacerea sa de baza, productia de îngrasaminte, nu mai merge pentru ca materia prima, gazul, îi lipseste, si, atât cât e, e scump, prohibitiv pentru productie. În plus,  proiectul sau de 150 de milioane de euro în imobiliare nu porneste, nici termocentrala de 1 miliard de euro si 1.000 de MW din Magurele.

Omul de afaceri este de parere ca împotriva sa se duce o cruciada politica si a „altor grupuri de interese”. Spune însa ca aceasta cruciada nu poate decât sa faca rau economiei românesti, în ansamblu.
„Romgaz ne-a taiat de la gaz desi am respectat întocmai graficul de esalonare al datoriilor de 100 de milioane de dolari pe care le aveam la ei. M-am îndreptat catre Petrom, ce sa fac? Imi dau ei gazul mai scump cu 20-30 de dolari, si vor plata înainte, dar sunt seriosi. Oricum, voi actiona în instanta Romgaz pentru ca nu au respectat memorandumul de esalonare a platii „, spune Niculae. Potrivit acestuia, doar unul dintre cele sase combinate ale sale functioneaza din cauza problemelor legate de aprovizionarea cu gaze si a pretului mare al materiei prime. Daca ar merge la capacitate, cele sase fabrici de îngrataminte ale lui Niculae al consuma anual circa 2,5 miliarde de metri cubi ceea ce ar transforma InterAgro în cel mai mare consumator de gaze din România, la egaluitate cu populatia. De altfel, acest lucru se si întâmpla pâna în umra cu 2-3 ani. Acum , doar un combinat din sase functioneaza, si acela „la foc mic”.

Nici în cazul proiectului de 150 de milioane de euro Belvedere din Grozavesti, Bucuresti, lucrurile nu merg mai bine. „De trei ani asteptam PUZ-ul de la Primarie si nu mai vine. Nu ni se ofera nicio explicatie de ce, doar ca nu vine. Fara PUZ nu putem lua autorizatie de constructie, iar fara autorizatie nu poti lua finantare. Suntem blocati”, explica omul de afaceri.

Birourile Belvedere ar urma sa contina trei turnuri de 36, 30 si 14 etaje, un spital si un hotel. Potrivit unei declaratii a Arhitectului-Sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, biroruile lui Niculae se pot face în zona Grozavesti, dar nu s-ar potrivi estetic cu celelalte cladiri din zona „ Nu e o problema de sol acolo, s-ar putea face, dar ar fi pacat pentru ca nu s-ar potrivi specificului zonei”, spune Patrascu.
Vehiculul investitional în dezvoltarea acestui proiect este compania New Century Development, care a fost capitalizata de mai multe ori în ultimii ani tocmai pentru a pregati intrarea în forta a lui Niculae în imobiliare

Un alt proiect major al miliardarului, un alt esec. Sau, cum spune Niculae „blocaj continuu”. La Magurele, InterAgro intentioneaza sa construiasca o termocentrala pe carbuni de 1.000 de MW si 1 miliard de euro. Proiectul este vechi de sase ani si nu a evoluat deloc. Mai mult, miliardarul si-a pierdut  si partenerul Vimetco, patronul Alro Slatina, care a renuntat la proiect din lipsa de fonduri. Niculae a cautat un partener si la bulgari, dar tot fara succes. Acum, patronul InterAgro acuza Guvernul ca nu a reusit sa redacteze si sa adopte Strategia Energetica 2014-2020 care ar urma sa stabileasca 29 de investitii în energie prioritare pentru România, printre care si termocentrala de la Magurele. Astfel, el ar putea sa gaseascap mai usor finantare pentru proiect, bancile fiind mai usor de convins.

Desi admite ca lucrurile nu stau deloc bine pentru InterAgro, Niculae „ar vrea” sa fie optimist. Spune ca tot cei i se întâmpla trebuie ia odata sfârsit. „De când cu vestea cu dosarul(subminarea economiei nationale – n.r.), mi se întâmpla toate astea. Nu se clatina InterAgro, sunt doar vremuri mai grele. Trebuie sa se termine cu prostia asta, cât s-o tina asa, pierde toata industria si economia tarii”, arata miliardarul.

Numele acestuia apare într-un dosar de subminare a economiei nationale în care se cerceteaza împrejurarile în care InterAgro a primit gaze cu discount semnificativ de la Romgaz sub mandatul fostilor ministri ai Economiei Varujan Vosganian si Adriean Videanu. Împotriva lui Videanu s-a dispus începerea urmaririi penale, în schimb, la Vosganian acest lucru nu s-a întâmplat pentru ca, fiind senator, a fost nevoie de un vot pentru al Comisiei Juridice din Senat, care a votat împotriva.

Ioan Niculae este creditat de Forbes cu o avere de 1,1 miliarde de euro, cea mai mare din România. Are afaceri în chimie, energie, agricultura, turism, transporturi aeriene si fotbal. Florin Cojocaru, economica.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie