Gheorghe Marmureanu si Raed Arafat despre educatia populatiei in caz de cutremur

 

Urmatorul cutremur care se va produce în România va aparea în zona Vrancei, la mare adâncime, si va afecta orase din Moldova, precum Focsani sau Bacau, dar si orase din sud-estul tarii, ca Tulcea sau Galati. El va fi resimtit totodata, potrivit directorului onorific al Institutului National pentru Fizica Pamântului (INFP) – Gheorghe Marmureanu, si peste hotare, în Chisinau sau Odesa.

Gheorghe Marmureanu si Raed ArafatSistemul de atentionare în caz de cutremure de la Vrancea permite, la ora actuala, ca în 4 secunde sa se cunoasca magnitudinea seismului si în circa 30 de secunde institutiile importante sa fie anuntate pentru a putea închide unele utilitati, în încercarea de a preveni accidente devastatoare.

Minimalizarea efectelor seismelor care s-ar putea produce în urmatoarea perioada în România nu tine însa doar de modul în care vor actiona institutiile în astfel de momente, ci si de educatia pe care o are populatia pe aceasta tema, educatie care trebuie sa fie bazata pe o campanie extinsa de informare, spune secretarului de stat din Ministerul Sanatatii – Raed Arafat.

La ora actuala însa, pâna si metodele prezentate elevilor prin intermediul materialelor distribuite în institutiile de învatamânt de catre Ministerul Educatiei sunt controversate.

Cât de corecte sunt materialele distribuite în scoli

În ultimii ani, în institutiile de învatamânt din România sunt distribuite materiale prin care elevii sunt învatati ce trebuie sa faca în cazul în care, în timpul orelor, se produce un cutremur. Materialele, elaborate de reprezentantii Ministerului Educatiei, îi învata, spre exemplu, pe elevi ca ar trebui sa se adaposteasca sub mese sau sub banci într-un astfel de caz.

„Daca esti elev si cade planseul, esti sub banca, planseul distruge banca si îl duce pâna la pamânt”, sustine Gheorghe Marmureanu explicând ca, practic, capul copilului este strivit. Alternativa ar fi ca acesta sa se întinda lânga diferite obiecte si sa astepte trecerea cutremurului.

„Materialul se bazeaza pe informatii care pâna acum s-au mai dat, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta tot timpul a transmis astfel de informatii”, declara secretarul de stat Raed Arafat la „Dupa 20 de ani”. „Sfaturile respective s-au bazat pe anumite puncte de vedere care se considera ca sunt puncte de vedere de experti. Ce a venit domnul Marmureanu azi si ne-a aratat, care este un alt punct de vedere, un alt expert”, a mai adaugat el.

Pentru a evita astfel de contradictii în viitoarele programele de educare a cetatenilor, Arafat spune ca înainte de a fi comunicate mesajele catre populatie ele trebuie sa fie foarte clar stabilite si ca acesta este si rolul comisiei care le va elabora.

El sustine, totodata, ca o idee buna ar fi aceea ca atunci când vor elabora astfel de mesaje destinate populatiei, membrii comisiei sa ia exemplul altor state unde acestea au devenit deja un lucru obisnuit.

„Nu va fi o comisie care va produce un lucru si va tacea, va fi ceva continuu si ajustabil. Asa vad eu o activitate pe un lucru imprevizibil despre care toti stim ca exista riscuri”, spune secretarul de stat, adaugând ca o strategie la nivel national pe acest subiect este necesara si ca în ultimul timp mai multe institutii au lucrat la actualizarea planurilor de care dispun în cazul producerii unor astfel de fenomene.

El a tinut sa sublinieze faptul ca dezvoltarea unor astfel de planuri trebuie realizata pe termen lung si nu doar ca reactie la cutremurele înregistrate în ultima perioada. „Trebuie sa fie o viziune de lunga durata si sa fie o continuitate în ce vom începe acum, în educatie, în tot”, este de parere Arafat care sugereaza totodata ca informarea românilor ar putea fi realizata prin mesaje similare celor difuzate în pauzele publicitare la posturile de televiziune si care îi atentioneza pe acestia sa nu consume, spre exemplu, grasimi în exces. gandul.info

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie