Specialisti: Noul Cod al Insolventei se aplica pana la publicarea deciziei Curtii Constitutionale
Noul Cod al Insolventei produce efecte juridice in prezent, insa va fi suspendat in momentul in care decizia Curtii Constitutionale (CCR) privind neconstitutionalitatea acestuia va fi publicata in Monitorul Oficial, a declarat joi Stan Tirnoveanu, senior partner al casei de avocatura Zamfirescu, Racoti & Partners. Astfel, in practica se pune problema legalitatii planurilor a caror durata este de trei ani, in conditiile in care noile reglementari au redus aceasta perioada la un an de zile.
In conditiile in care Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra neconstitutionalitatii a doua articole din Noul Cod al Insolventei contestate de Avocatul Poporului si a constatat ca OUG nr. 91/2013 este neconstitutionala exista in practica nelamuriri referitoare la actul normativ care se aplica in prezent procedurilor de insolventa.
Potrivit lui Stan Tirnoveanu, senior partner al casei de avocatura Zamfirescu, Racoti & Partners, din momentul publicarii deciziei CCR in Monitorul Oficial OUG nr. 91/2013 nu va mai produce efecte juridice, insa pana la acea data se aplica.
La momentul publicarii deciziei CCR in Monitorul Oficial, OUG nr. 91/2013 se suspenda si va produce efecte Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, a adaugat specialistul.
De asemenea, Statn Tirnoveanu a mai spus ca un act normativ care este suspendat nu exista si atunci se aplica vechea legislatie abrogata, astfel incat nu putem vorbi despre posibila existenta a unui vid legislativ.
In ceea ce priveste decizia Curtii Constitutionale, avocatul de la Zamfirescu, Racoti & Partners a precizat ca CCR cand este sesizata cu privire la neconstitutionalitatea unor dispozitii ale unui act normativ nu este conditionata de argumente, astfel incat poate extinde controlul asupra intregului act.
“Cel mai probabil s-a avut in vedere neindeplinirea cerintelor de urgenta, astfel incat CCR si-a extins controlul asupra intregii OUG nr. 91/2013, iar modalitatea de adoptare a fost declarata neconstitutionala”, a declarat Stan Tirnoveanu.
Acesta a adaugat ca nu poate fi ridicata clauza de urgenta.
Tot in privinta urgentei, avocatul a precizat ca nu sunt clare motivele pentru care Guvernul a adoptat in regim de urgenta Noul Cod al Insolventei.
“Daca facem o comparatie intre OUG nr. 91/2013 si OUG nr. 46/2013 privind insolventa unitatilor administrativ-teritoriale, constatam ca in cazul ultimului act normativ urgenta adoptarii era data de faptul ca in expunerea de motive a proiectului initial se facea trimitere la un acord stand-by pe care Romania l-a incheiat cu organismele internationale si care probabil cuprindea anumite conditionalitati. De aceea, actul a fost adoptat in regim de urgenta”, a punctat specialistul.
Stan Tirnoveanu a atras atentia ca nu ne putem baza pe comunicatul CCR si trebuie sa asteptam motivarea deciziei Curtii.
“Niciun act normativ nu produce efecte juridice pana nu se publica in Monitorul Oficial. Deci decizia CCR prezentata in comunicat nu se aplica in prezent”, a mentionat sursa citata.
Ce se intampla cu planurile de reoganizare pe trei ani?
Stan Tirnoveanu a punctat ca in practica intervine un aspect important si anume ca in momentul de fata, in care se aplica OUG nr. 91/2013, se poate considera nelegal un plan de reorganizare care este realizat pe o perioada de trei ani, pentru ca ordonanta a redus aceasta durata la un an.
“Dispozitiile care se aplica sunt cele din momentul votului adunarii creditorilor. Adica, daca creditorii s-au intalnit si au votat un plan de reorganizare pe trei ani inainte de 25 octombrie (n.r. data intrarii in vigoare a OUG nr. 91/2013), in acest caz se aplica prevederile de la momentul respectiv. Insa, daca votul creditorilor are loc de exemplu in perioada 25 octombrie-1 noiembrie, atunci pot aparea probleme de conflict”, a explicat avocatul.
Potrivit sursei citate, daca durata planului de reoganizare va fi de trei ani, aceasta este una rezonabila, insa reorganizarea intr-un singur an se poate realiza numai juridic.
“Daca nu se renunta la prevederea potrivit careia durata planului de reorganizare va fi de un an de zile, vom avea un esec cu privire la posibilitatea de reorganziare”, a atras atentia Stan Tirnoveanu.
Specialistul de la Zamfirescu, Racoti & Partners a mai spus ca in aceasta perioada, au existat situatii in care instantele nu au dorit sa se pronunte in cazuri de insolventa pana cand se va clarifica situatia Noului Cod al Insolventei.
CCR a admis in sedinta din 29 octombrie exceptia de neconstitutionalitate invocata direct de Avocatul Poporului, se precizeaza intr-un comunicat recent al Curtii.
Motivarea decizie CCR urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial. Elena Voinea, avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!