Scandia Food: Produsele retrase de pe piata britanica se incadreaza in limitele de continut admise

 

Conservele de carne de vita retrase de la comercializare pe piata britanica, în urma detectarii de ADN de cal, se încadreaza în limitele de continut admise si sunt conforme cu toate standardele europene în vigoare, releva rezultatele obtinute în urma unui control efectuat de Autoritatea Nationala Sanitara si Pentru Siguranta Alimentelor.

productie de conservePotrivit unui comunicat remis vineri AGERPRES de compania producatoare, Scandia Food, retragerea nu a avut loc din cauza unui pericol alimentar, ci este o consecinta a unei etichetari neconforme.

„Problema lotului 13.04.C este prima de acest gen cu care Scandia Food s-a confruntat în întreaga sa istorie de peste 90 de ani. Lotul respectiv reprezinta o exceptie, luând în considerare faptul ca celelalte loturi care au fost retrase de pe piata din Anglia si examinate au avut un rezultat favorabil comercializarii si consumului. Astazi, în urma unui control efectuat de Autoritatea Nationala Sanitara si Pentru Siguranta Alimentelor, am fost înstiintati ca produsele Scandia Food se încadreaza în limitele de continut admise si sunt conforme cu toate standardele europene în vigoare (Recomandarea UE99/2013)’, a declarat directorul general al companiei, Andrei Ursulescu.

Produsele retrase de pe piata din Marea Britanie, ca urmare a descoperirilor facute publice joi, de catre Agentia Britanica pentru Siguranta Alimentara, sunt produse care provin de la Scandia Food, facând parte din lotul 13.04.C. Întreg lotul a fost retras de la comercializare de pe piata britanica.

Totodata, Scandia Food a tinut sa clarifice diferenta între sintagmele folosite pe aceasta tema respectiv ‘urme de ADN de cal’ si ‘continut de carne de cal’.

„În situatia data, este vorba despre urme de ADN, ceea ce înseamna ca lotul respectiv a intrat în contact cu ADN cabalin la un moment dat, cel mai probabil pe traseul de productie de la furnizorul de materie prima, pâna la momentul ambalarii, acesta fiind unul extrem de complex. Astfel, prezenta urmelor de ADN cabalin provine cel mai probabil de la o eroare din timpul procesului de transare si transportare a materiei prime, etape ce intra în responsabilitatea furnizorilor de carnuri, si care nu au nicio legatura cu Scandia Food. La momentul receptiei efectuate de catre Scandia Food pentru materia prima, din lotul 13.04.C., aceasta a fost însotita de acte doveditoare în conformitate cu legislatia în vigoare. Conservele retrase de pe piata nu aveau continut de carne de cal, ci contineau ADN de cal, în proportia comunicata de autoritatea britanica. Produsele în cauza nu au fost retrase pentru ca ar fi pus în pericol sanatatea consumatorilor, ci pentru verificarea procentului de ADN”, se mentioneaza în comunicatul companiei.

Scandia Food mentioneaza ca în procesul de productie a conservelor de carne de vita foloseste exclusiv materie prima din aceasta specie.

Conform documentului, calitatea si siguranta produselor Scandia Food sunt certificate prin implementarea standardelor de management al calitatii si sigurantei alimentului: SR EN ISO 9001:2008 si SR EN ISO 22000:2005. Tot pentru siguranta consumatorilor si pentru a respecta atât legislatia nationala aflata în vigoare, cât si pe cea internationala, Scandia a implementat si standarde internationale de management al calitatii si sigurantei alimentului: IFS 5 (International Food Standard) si BRC (British Retail Consortium).

Compania este lider pe piata conservelor pe baza de carne din România si unul dintre cei mai mari si mai vechi producatori de conserve din tara.
Compania are 650 de angajati si investeste constant în dezvoltarea si retehnologizarea productiei, implementând cele mai înalte standarde de siguranta alimentara. În 2011 Scandia a inaugurat o noua fabrica la Sibiu, în care a investit peste 40 de milioane de euro, fabrica ce respecta toate normele de siguranta.

Compania Scandia exporta de sase ani conserve de carne fara a avea niciun incident în tari precum SUA, Marea Britanie, Germania sau Japonia, se mai mentioneaza în comunicat.

Un lot de conserve continând carne feliata de vita a fost retras de la vânzare în doua retele de magazine din Marea Britanie în urma detectarii de ADN de cal. Conservele erau produse în România în ianuarie 2013, relateaza joi Sky News.

Agentia pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie (FSA) a anuntat ca loturile de conserve produse în România în luna ianuarie a acestui an au fost livrate retelelor de magazine Home Bargains si Quality Save de pe teritoriul britanic.

Declaratia FSA confirma ca pachetele de 320 de grame având scris pe eticheta: Carne feliata de vita în sos’ contineau între 1% si 5% ADN de cal.

Prezenta ADN-ului de cal a fost identificata în timpul unui test de rutina realizat de specialistii FSA din Consiliul districtului Lincolnshire menit sa verifice eventuala prezenta a fenilbutazonei, o substanta analgezica.

Potrivit FSA, loturile respective de conserve au fost retrase de la vânzare deoarece carnea de cal nu figura pe lista ingredientelor de pe eticheta. Produsele aveau ca data de expirare ianuarie 2016, adauga sursa citata.(AS – editor: Oana Tilica), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie