Protestul cadrelor medicale s-a incheiat

 

Câteva mii de angajati din sanatate si studenti la medicina din Bucuresti si din tara au participat, sâmbata, la un mars pe traseul Piata Victoriei – Palatul Parlamentului, solicitând o mai buna finantare a sistemului sanitar.

protest mediciParticipantii la mars – în fruntea carora s-a aflat prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), lideri ai Sanitas si trei protestatari cu tobe – purtau un banner urias pe care scria Coalitia Profesionistilor din Sistemul de Sanatate, precum si pancarte pe care statea scris, printre altele: „6% pentru Sanatate”, „Jos labele de pe spitalele publice!”, „Minciuna electorala. Sanatatea prioritate nationala!”.

O masina cu statie de amplificare si boxe a însotit coloana manifestantilor pe tot parcursul marsului, transmitând încontinuu piese precum: „Corul sclavilor” din „Nabucco” de Verdi, „România! Trezeste-te!”, apartinând trupei Morometzi sau „Vreau o tara ca afara!” al formatiei Vunk.

Protestatarii au lasat sprijinite de gardul Palatului Parlamentului mai multe coroane de flori, precum si o cruce pe care scria „Sanatate” si era lipita o fotografie a ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a carei fotografie se afla si pe un sicriu aflat într-un dric, pe parbrizul caruia scria „Nu vrem spitale transformate în SRL-uri”.

Prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), a afirmat, la finalul marsului, ca acesta a fost o victorie si ca actiunile de protest vor continua pâna la realizarea dezideratelor propuse.

„Este o victorie a solidaritatii umane, pentru ca sa aduni 10.000 de profesionisti din Sanatate care si-au lasat casele, s-au urcat în autocare si în tren si au venit 10-12 ore si vor parcurge, la plecare, tot atâtea ceasuri, numai ca sa afirme un principiu si anume demnitatea este un lucru care ne convinge ca am ales drumul cel bun si ca vom merge în continuare pe el”, a spus Astarastoae.

În opinia acestuia, „România trebuie sa se trezeasca, dar nu cum vor politicienii, ci asa cum vrea elita, intelectualitatea, cei care lucreaza si construiesc pentru România”.

Astarastoae a mentionat ca nu a stabilit data grevei generale deoarece medicii poarta înca discutii cu reprezentantii Executivului în vederea solutionarii cererilor acestora.

„Suntem la nivelul discutiilor si al promisiunilor. (…) Noi dorim fapte, iar abureala nu tine la noi”, a spus presedintele CMR.

El a mentionat ca asa cum CMR a anuntat în luna iulie, prin votul Adunarii Generale, are sustinere pentru organizarea unei greve generale, în ciuda legislatiei în vigoare, ultima solutie fiind demisia în bloc.

„Avem negocieri cu Guvernul (…) Eu sper sa nu fie nevoie de greva generala, pentru ca locul medicilor e lânga pacienti”, a mai spus Astarasoae, mentionând ca o decizie în acest sens va fi luata „în functie de rezultatul negocierilor”.

Printre revendicarile membrilor Coalitiei Profesionistilor din Sistemul de Sanatate se numara: alocarea pentru sanatate a 6% din PIB pâna în 2016; dublarea salariilor medicilor rezidenti; o legislatie care sa protejeze independenta profesionistilor. De asemenea, acestia cer autonomia spitalelor, apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati; o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate.(A, AS – autor: Daniel Popescu, editor: Adrian Dragut),agerpres.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie