Pretul final pentru oferta publica de actiuni Romgaz a fost stabilit. Vezi cand incep tranzactiile la bursa
A fost stabilit pretul final pentru oferta publica de actiuni Romgaz (SNG). Pretul este plasat în intervalul superior al Ofertei, la 30 Lei pentru o actiune. A rezultat un pret de 9,25 USD, fiecare GDR reprezentând o actiune, potrivit comunicatului companiei si al consortiului de intermediere. Tranzactiile cu actiuni SNG la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si cu GDR la Bursa din Londra sunt planificate sa înceapa pe 12 noiembrie.
Statul a atras peste 380 milioane euro prin oferta de vânzare a 15% din actiunile Romgaz (update 01 noi, 10:20)
Romgaz a vândut 15% din actiuni prin oferta initiala pe Bursa, pentru 1,7 miliarde lei (534 milioane dolari sau 382,8 milioane euro), transa destinata investitorilor mici a fost majorata de la 15% la 20% din totalul ofertei, iar investitorii institutionali din strainatate au preluat 60% din oferta.
Pretul este de 28,5 lei / actiune, pentru investitorii care au subscris în primele 5 zile ale ofertei, pe transa de retail. În primele 5 zile a functionat regula unei reduceri de 5% fata de pretul final, pentru primele 10.000 de titluri din volumul ordinelor de subscriere, conform conditiilor din prospectul de oferta.
De asemeni, pretul de achizitie este de 29,1 lei / actiune, pentru primele 10.000 de actiuni din ordinele care au fost date în restul perioadei. În acest caz reducerea a fost de 3%.
„Pretul de oferta“ sau pretul final al ofertei, de 30 de lei / actiune, implica o capitalizare de piata a Romgaz (SNG) de 11,6 miliarde de lei (3,6 miliarde de USD).
„Este cea mai mare oferta publica initiala realizata în România si prima privatizare a unei societati din România care include o componenta de certificate de depozit globale (GDR)“, potrivit comunicatului Romgaz. GDR-urile vor fi tranzactionate pe sectiunea de piata alternativa (AIM) a Bursei de la Londra.
Aproximativ 40% din actiunile si GDR-urile din cadrul Ofertei au fost vândute institutiilor si publicului din România si 60 % investitorilor institutionali din afara României.
Investitorii mici au suprasubscris de 17 ori
Ca urmare a suprasubscrierii de 17,7 ori de pe transa destinata investitorilor mici, volumul acesteia a fost majorat de la 15% la 20% din totalul actiunilor Romgaz (SNG) oferite.
Investitorii mici (de retail) au plasat ordine în valoare cumulata de 4,91 miliarde lei (1,1 miliarde euro).
Astfel ca, volumul de actiuni subscrise numai pe transa investitorilor mici este de 2,65 ori mai mare decât tot pachetul de actiuni Romgaz scos la vânzare de stat.
Altfel spus, oferta ar fi fost un mare succes si fara investitorii mari, institutionali, fonduri de investitii si altii, datele despre acestia nefiind publice.
Dimensiunea totala a Ofertei este de 1,7 miliarde de Lei (534 milioane de USD), cuprinzând 57.813.360 actiuni existente ale companiei sub forma de actiuni si GDR, reprezentând 15% din actiunile ordinare SNG.
Ca urmare a Ofertei, Ministerul Economiei va detine aproximativ 70 % din actiunile societatii, Fondul Proprietatea îsi va mentine pachetul existent, de aproximativ 14,99 % din actiunile SNG, restul fiind actiunile în circulatie libera pe piata.
Intermediarii vor „stabiliza“ piata
Tranzactiile de GDR pe Bursa de la Londra sub simbolul “SNGR” si tranzactiile de actiuni pe bursa de la Bucuresti, sub simbolul “SNG” sunt planificate sa înceapa pe 12 noiembrie 2013.
Liderii consortiului de intermediere, Goldman Sachs International si Erste Group Bank, vor puteaface operatiuni de piata în scopul stabilizarii pretului la Bursa si ameliorarii presiunilor speculative, aminteste comunicatul comun al acestora si al companiei.
Operatiunile de stabilizare a pietei vor dura cel mult 30 de zile de la data începerii tranzactiilor la cele doua burse si vor putea folosi cel mult 221 de milioane de lei (peste 49 milioane de euro), sume retinute din veniturile obtinute de stat prin oferta.
Prospectul de oferta a prevazut ca intermediarii pot retine 13% din veniturile brute obtinute de „Actionarul Vânzator în cadrul Ofertei pentru a le utiliza în scopul activitatilor de stabilizare, pe o perioada de 30 de zile de la începutul tranzactionarii actiunilor si GDR-urilor“.
Astfel, Ministerul Economiei ar putea rascumpara din piata pâna la 1,96% din capitalul social al Romgaz (SNG). Banii si titlurile vor fi redate actionarului majoritar dupa perioada de stabilizare.
Goldman Sachs International si Erste Group Bank AG actioneaza în calitate de Coordonatori Globali Comuni si Joint Bookrunners pentru Oferta. Banca Comerciala Româna SA si SSIF Raiffeisen Capital & Investment SA au fost numiti Lead Manageri pentru piata locala. Clifford Chance, prin intermediul birourilor de la Londra si Bucuresti, au fost principalii consultanti juridici ai tranzactiei.
Miza GDR
„Includerea în Oferta a GDR – urilor cu listarea acestora pe Bursa de la Londra a avut succes, permitând, în premiera, accesul unor noi fonduri internationale la Piata de Capital din România. Numarul total de GDR alocate a fost de 20.867.000, comparativ cu 39.946.360 de actiuni ordinare alocate“, potrivit datelor consortiului de intermediere.
Pe de alta parte, „nu ar trebui sa urmam opinii superficiale sau sa ne încadram în stereotipuri, conform carora investitorii institutionali si-ar dori sa ia doar Certificate Globale Romgaz, tranzactionabile în afara României“, a declarat Ludwik Sobolevski, directorul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), dupa încheierea ofertei. Adrian N. Ionescu, economica.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!