Micii investitori au subscris actiuni de peste 4,9 miliarde de lei la Romgaz

 

„Multi si-au pus la bataie tot ce au avut, portofoliul, averea, unii s-au împrumutat de la rude doar pentru a cumpara actiuni la Romgaz.“

bursa1Investitorii „mici“ au subscris peste 153 de milioane de actiuni în oferta publica prin care statul vinde pe bursa 15% din Romgaz Medias, cea mai valoroasa companie a statului, la pretul maxim de 32 de lei, valoarea ordinelor ridicându-se la peste 4,9 miliarde de lei (1,1 mld. euro), conform datelor disponibile ieri la ora 19:00, când intermediarii nu finalizasera înca introducerea ordinelor de subscriere în sistemul bursei.

Nivelul cererii de pe transa de retail este de aproape trei ori mai mare decât întreaga oferta, de 57,8 milioane de actiuni, astfel ca statul ar putea sa suplimenteze pachetul alocat pe aceasta transa, de 8,67 milioane de actiuni sau 15% din oferta, luând din transa investitorilor institutionali.

Interesul urias al investitorilor de retail pentru actiunile Romgaz arata ca existau suficienti bani pe piata locala pentru acoperirea ofertei si ca nu ar mai fi fost necesar ca statul sa vânda si certificate de depozit (GDR) pe bursa de la Londra, asa cum a fost aproape fortat de americanii de la Goldman Sachs, liderul consortiului de intermediere.

„Multi si-au pus la bataie tot ce au avut, portofoliul, averea, unii s-au împrumutat de la rude doar pentru a cumpara actiuni la Romgaz. S-a creat un moment extrem de favorabil în jurul ofertei gratie situatiei bune a companiei, chiar daca nu a fost foarte promovata oferta“, a comentat ieri un broker apropiat consortiului.

Au fost înregistrate în piata cel putin sase ordine de subscriere de peste 100 de milioane de lei, cel mai mare ordin fiind de 196 de milioane de lei, pentru 6,12 milioane de actiuni. Chiar daca este posibil ca investitorii care au subscris aceste sume sa fi beneficiat de produse bancare (credite, scrisori de garantie), ei ar fi trebuit sa aiba în cont macar o treime din suma. Nu se stie cine sunt miliardarii care au subscris la Romgaz, dar nu este exclus ca printre ei sa fie si nume precum Tiriac, Niculae sau Adamescu, investitori care au mai cochetat cu bursa.

„România este surprinzatoare si din punctul asta de vedere, însa e bine ca banii puturosi ies din sertare si sunt pusi la treaba de aceasta oferta“, spunea ieri Gabriel Dumitrascu, directorul directiei de privatizare din Departa­mentul pentru Energie, care noaptea trecuta a stat la masa cu intermediarii ofertei pentru a decide pretul final si catre cine vor fi alocate actiunile. Rezultatul ofertei urma sa fie prezentat astazi, la ora 10:00, într-o conferinta de presa a ministrului Constantin Nita. Cererea a fost ridicata si pe transa investitorilor institutionali, care a fost suprasubscrisa de circa 4-6 ori, iar pretul final al ofertei ar putea fi undeva în intervalul 28-30 de lei, potrivit informati­ilor care circulau ieri în piata. Inves­titorii institutionali au putut subscrie actiuni în intervalul de pret 24-32 de lei.

La pretul maxim de 32 de lei, statul ar încasa 1,85 mld. lei (415 mil. euro) din vânzarea actiunilor, iar compania ar fi evaluata la 2,77 mld. euro. Nivelul urias al subscrierilor arata ca statul ar fi putut fixa un interval de pret mai mare pentru vânzarea actiunilor. Andrei Chirileasa , Roxana Pricop, zf.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie