Introducerea de comisioane la orice operatiune – o practica obisnuita in randul bancherilor
In goana dupa profit, introducerea de comisione a devenit o practica obisnuita in randul bancherilor. Comisionul de utilizare a ATM-ului, a POS-ului, comisionul de deschidere a contului, de interogare sold sau pentru depunerile de numerar, sunt doar cateva din comisionele care contribuie considerabil la cresterea veniturilor bancilor.
„Institutiile de credit sunt in cautare disperata de surse suplimentare de venituri, in conditiile in care veniturile din marja de dobanda au scazut si creditele s-au imputinat”, a declarat pentru Business24, Aurelian Dochia, analist financiar.
Grav este ca bancile nu se opresc aici. In goana dupa profit, institutiile de credit au ales sa taxeze pana si clientii care incaseaza bani in cont.
Orice operatiune inseamna comision
Cu o mare necesitate de lichiditatii, bancile aleg sa taxeze pana si banii pe care clientii ii incaseaza in cont. Aceste comisioane pentru incasari difera in functie de banca si de sumele primite. In timp ce o parte din banci nu percep astfel de taxe, cele mai importante le iau bani clientilor, „recompensand” astfel clientii pentru fidelitate.
„Bancile incearca, pe de o parte, sa isi diversifice sursele de venit pentru a nu mai fi dependente de o singura sursa, iar pe de alta parte, sa isi imbunatateasca peformanta intr-o anumita masura”, sustine analistul.
Spre exemlu, clientii BCR platesc cel mai mare comision la incasarile in cont, de la 6 lei/operatiune pana la 35 de lei in functie de suma depusa, iar clientii Bancpost irosesc de la 3,5 lei/operatiune pana la 22,50 RON/ operatiune.
Potrivit datelor publicate pe site-urile institutiilor de credit, comisioanele afisate de BRD, Banca Transilvania si Volksbank se afla si ele in topul cu sume care depasesc 10 lei pe tranzactie.
„Astfel de comisioane in UE au existat de foarte multa vreme si sunt chiar mai bogate ca la noi. Ma astept ca in viitor, ideile de comisionare care sunt practicate acolo sa inceapa sa fie transferate tot mai mult si la noi”, sustine analistul Dochia.
Gigantii nu accepta concurenta
Cea mai mare banca din sistem, BCR, taxeaza dur clientii care intentioneaza sa retraga bani de la bancomatul altei institutii de credit. Astfel, daca esti client BCR risti sa platesti sume semnificative, ca urmare a comisioanelor percepute de banca.
Pentru utilizarea ATM-ului/POS-ului de la alte banci pentru numerar, comisionul de retragere perceput de banca este de 1% din suma retrasa plus 6 lei. Asta inseamna ca pentru 300 lei retrasi, suma de bani pe care clientul o pierde la o singura retragere este de 9 lei.
De asemenea, BRD, a doua banca din Romania, percepe un comision de 1% din suma plus 4 lei in cazul in care clientul decide retragerea banilor de la bancomatul altei banci, CEC Bank incaseaza un comision de 0,50 % plus 3,50 lei, iar Raiffeisen, taxeaza cu pana la 1% din suma plus 2,5 lei orice operatiune de acest tip.
Marea majoritate a celorlalte banci percep un comision de 0,5% din suma retrasa plus 2,5 lei: Bancpost, Banca Transilvania, etc.
„Singura piedica importanta in fata acestei dezvoltari este concurenta bancilor pentru atragerea de clienti. Concurenta ar putea sa determine bancile sa fie mai retinute in comisioanare” considera analistul.
Comisioanele interbancare, printre cele mai mari din Europa
Comisioanele interbancare aplicate la tranzactiile cu carduri in sistemele VISA si MasterCard sunt printre cele mai mari din Europa, potrivit unei investigatii a Consiliului Concurentei pe piata serviciilor de plati bancare din Romania.
Astfel, comisionul interbancar in sistem MasterCard aplicabil in Romania (pentru cardul de debit cu chip) a crescut la 1,2%, nivel similar cu cel aplicabil in Grecia, in timp ce in tari ca Belgia, Franta, Italia Suedia, Olanda, Ungaria, Letonia, Marea Britanie nivelul comisionului este intre 0,5% si 1%. In Polonia, comisionul interbancar aplicabil de MasterCard este de 1,4%.
In ceea ce priveste sistemul VISA, comsionul interbancar aplicabil in Romania, se stabileste in continuare de bancile membre din Romania si ramas la acelasi nivel de 1%.
„Incet, incet orice operatiune va insemna un comision”, concluzioneaza Dochia. business24.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!