FCC Construccion, companie la care Bill Gates este actionar, a castigat cele mai multe licitatii cu statul roman

 

Compania FCC Construccion se numara printre primele societati comerciale care au câstigat cele mai multe licitatii cu statul, se arata în comunicatul Institutului pentru Politici Publice (IPP).

Bill GatesReamintim faptul ca, recent, magnatul Bill Gates, cel mai bogat om din lume, a achizitionat 6% din capitalul social al companiei Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), cea mai mare firma de constructii din Spania.

Astfel, aceasta firma, alaturi de SC Expert Petroleum SRL s i SC Alstom Transport SA se situeaza pe primele locuri la capitolul contracte cu statul. Topul primelor celor 20 de companii private, campioane la câstigat licitatii, acopera 24% din valoarea totala a achizitiilor derulate în 2012.

În Romania, FCC a finalizat reabilitarea a 150 de km de drumuri nationale (doua tron­soane din drumul national DN 1C (Cluj -Livada, respectiv Livada – Dej), precum si DN6 Timisoara – Lugoj si DN 66 Filiasi – Rovinari).

Însa, printre cele mai importante lucrari la care compania spaniola a participat alaturi de de italienii de la Astaldi, este Pasajul Basarab si podul peste Dunare, între Calafat  si Vidin. De asemenea, compania este implicata si în constructia tronsonului de metrou din Drumul Taberei.

Conform IPP, autoritatile contractante cu cele mai mari achizitii derulate au fost în anul 2012 sunt Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA, OMV Petrom SA si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale SA.

Reprezentantii IPP spun ca sistemul românesc de achizitii publice are cu o valoare de peste 15 miliarde de euro sica acesta trebuie reformat de o maniera radicala, mai ales la nivelul institutiilor responsabile respectiv al atributiilor acestora.

De asemenea, statul român trebuie sa aseze noile politici publice în domeniu pe premise corecte si sa admita ca actualul sistem al achizitiilor publice nu reprezinta o piata concurentiala, datele aratând ca în acest moment, o serie de operatori au „domina” piata achizitiilor. Mona Scarisoreanu, romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie